Cultura greceasca

Comunitatea Elena la TV Neptun

Comunitatea Elena la Canalul TV grecesc ERT 3

Grecii din Constanta si cartierul grecesc

Când a ajuns în cetatea Tomisului, acum două milenii, poetul Publius Ovidius Naso a auzit vorbindu-se greceşte. „Tristele” lui trimise la Roma amintesc că litoralul mării era împărţit între geţi şi greci deşi era evident că “de geţii rebeli parcă ţine mai mult”. Tot Ovidius, plimbându-se pe puţinele şi îngustele străzi pietruite ale cetăţii, a înţeles că “graiul cel sălbatic străin de limba noastră/ (…) biruit-a şi vorbele greceşti”.
Preluare din "info-sud-est.ro"

Citeste tot articolul

Comunitatea Elena la televiziunea Dobrogea TV

Frangopol T. Petre – Carti, Articole, Publicatii

Spectacol "Despre Muzica Rembetika" - 06.04.2008

Despre Muzica Rembetika

Spectacolul Omagial John Modinos 70 ani de cariera - 25.03.2009

BARITONUL JOHN MODINOS

S-a nascut in 1927 in Cipru intr-o familie religioasa.A crescut cantind in biserica tatalui sau.Vocea a fost cea care l-a ajutat sa plece din Cipru si s-a faca de-a lungul anilor inconjurul lumi. John Modinos i-a fost profesor lui Luciano Pavarotti si ca bariton a cantat cu Placido Domingo si Montserrat Caballe.Si-a petrecut peste doua decenii in Statele Unite ale Americii unde a fost prieten cu Frank Sinatra ,Elisabeth Taylor sau Marilyn Monroe.Din 1961 s-a intors definitv acasa si a lucrat ca director al Operei Nationale din Atena.

Spectacolul Corului Cailor Ferate Elene - 31.10.2009

Corul Cailor Ferate Elene a fost fondat în luna mai a anului 1955. Initiatorii au fost citiva oameni iubitori de muzica corală. De la început, corul a fost o trupa a cărui faimă a depăşit graniţele Greciei .Cu apariţii, atât acasă cât şi în străinătate, condus de dirijori faimosi, au adus corului faima ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa. Rezultatul a fost nenumaratele concerte şi participari la festivaluri şi concursuri internaţionale. Spectacole pe scenele din Nancy, Bordeaux, St, Port de Buka, Marseille, Barcelona, Bogotá, Monaco, Tampere- Finlanda , Sekesfekevar-Ungaria, Lagkolen Aretzo-Ţara Galilor, Pomarans, Marina Bova, Siena-Italia, München, Nürnberg, Stuttgart-Germania , Szczecin-Polonia. Sofia-Bulgaria, Bruxelles , Luxemburg, New York, Beijing şi bineînţeles, în majoritatea oraşelor din Grecia, câştigând numeroase premii si distinctii, dar mai ales calde aplauze.

Din 1987,corul este condus de o personalitate de renume national si mondial, doamna Τερψιχόρης Παπαστεφάνου - Terpsihoris Papastefanou. Sub conducerea domniei sale corul si orchestra au cunoscut noi orizonturi, dincolo de muzica pur tradiţionala. Trebuie subliniata activitatea socială a acestei Asociaţii culturale. Corul a sustinut spectacole în închisori şi în spitale de boli mintale din Chania-Creta, la Spitalele de Psihiatrie din Petra Olympus, Megara şi Volos. Deasemenea a sustinut spectacole pentru colectarea de fonduri pentru constructia de biserici.

Premii C.E.E.C. la Olimpiada de Limba Neoelena

Comunitatea Elpis la televiziunea nationala elena – canalul ERT

Diplomele elevilor Elpis la concursuri de limba neogreaca