Despre Constanta

Constanta Veche (in imagini)

Despre judetul Constanta

Judetul Constanta este situat in extremitatea sud-estica a Romaniei. Se invecineaza la Nord cu judetul Tulcea. La est intre Portita si Vama veche este scaldat de Marea Neagra. In sud intre Vama Veche si Ostrov se invecineaza cu Bulgaria. La vest, fluviul Dunarea desparte judetul Constanta de judetele Ialomita, Calarasi si Braila. Cu o suprafata de 7071 km patrati este al optulea judet ca suprafata din Romania. Conform recensamintului din 2011 judetul avea o populatie de 630 679 locuitori si este al cincilea judet ca populatie dupa judetele Iasi, Prahova, .Cluj si Timis Cu o populatie urbana de 539 902 locuitori , este cel mai urbanizat judet din Romania. In afara de municipiul Constanta, judetul Constanta mai este compus din 3 municipii si 9 orase.

Clima este temperat continentala. Evaporarea continua a apei din Marea Neagra si Dunare asigura umiditatea permaneta a aerului si determina reducerea incalzirii acestuia. Durata de stralucire a soarelui difera in sensul ca in municipiul Mangalia sint 180 se zile senine pe an- orasul cel mai insorit din Romania–pe cind in Constanta sint doar 150 de zile senine pe an. Temperatura aerului are o influenta puternica determinata de Dunare si Marea Neagra. Astfel ,in luna ianuarie, Mangalia este singurul loc din tara unde temperatura medie ramine pozitiva (1,1 grade C).

Despre Orasul Constanta

Conform recensamintului din 2011 orasul Constanta numara 254 693 locuitori fiind al cincilea oras ca populatie. (www.insse.ro).

Originea orasului Constanta se pierde in negura vremii.Primul nume al orasului a fost Tomis, numele coloniei milesiene. Vine de la cuvintul grecesc –temno- adica a taia.

Frescă romană reprezentându-l pe Iason care îi îndeamnă pe argonauţi să plece în căutarea Lânii de Aur

Se spune ca o sora – Medeea - si-a ciopartit fratele pe Absyrtos si i-a aruncat ramasitele pe stancile Constantei pentru a intirzia urmarirea ei si a lui Iason, cel care a rapit lana de aur si pe Medeea din cetatea Colchidei, de catre regele Colchidei. Povestea Argonautilor este, de fapt, un periplu legendar al Marii Negre si o geografie sumara a marilor drumuri protoistorice din Europa. Cetatea Tomis a fost intemeiata de greci milesieni in veacul al VII-lea inainte de Hristos.

Ion Ionescu de la Brad sublinia in 1850 "raritatea unui asemenea colt de pamint care, pe o intindere atit de mica, a cuprins o istorie atit de bogata si zbuciumata". In oricare loc al Constantei se sapa un sant sau se pune temelia unei case ies semnele vieturii pe aceste meleaguri: ziduri de cetate, bucati de oale, apeducte, fragmente de statui, sarcofage. A fost desigur, prin aceste locuri, o civilizatie deosebita, judecind dupa inscriptiile descoperite, scria Jean Bart.

Pe vremea romanilor, sub Traian, Tomis ajunsese capitala cetatilor pontice.In trei veacuri de stapinire si civilizatie romana, Tomis a fost imbogatita cu temple si palate marete, judecind dupa resturile arheologice descoperite. Ele se pot vedea in minunatul Muzeu de Arheologie din Piata Ovidiu.

In calea Bizantului, care atrage ca un miraj pe navalitorii barbari, Constanta a avut mult de suferit. La inceputul epocii bizantine, Constantin cel Mare mareste Tomisul cu un nou cartier numit Constantiana. Dupa numele acestui cartier Tomisul va capata denumirea de Constantia. Dupa incursiunile getilor, hunilor si pecinegilor, bulgarii lui Asparuh au ras inca odata Constanta din temelii.

Portul si orasul revin la viata prin comertul si navigatia genovezilor. Dovada prezentei genoveze in Constanta este batrinul capat de cheu, ramas in portul vechi cit si Farul Genovez, care inca strajuieste faleza Cazinoului din Constanta. Constanta genoveza este apoi cucerita si distrusa de Ali Pasa pe timpul lui Baiazid Ilderim (1393). Stapinirea turceasca schimba numele Constantei in Kiustenge. Cetatea a fost distrusa, iar cea mai mare parte a populatiei a fugit pe corabiile genoveze in Crimeea. Constanta decade si vegeteaza sub turci, pina ce navele engleze vin in Marea Neagra sa incarce griu la gurile Dunarii. Englezi readuc la viata portul si orasul Constanta. In perioda sederi englezilor orasul Constanta a purtat numele de Port Alberta.Portul ,Farul vechi si hotelul Carol sint inca urme ale activitatii lor aici.

Dupa razboiul de independenta, inteleptul rege Carol I si sfetnicul sau, marele om de stat, Mihail Kogalniceanu, au vazut de la inceput foloasele ce in viitor aveau sa le aduca aceasta fereastra deschisa catre mare. Nu este nici un oras in tara care sa aiba o dezvoltare mai rapida decit a avut-o Constanta.

In orasul Constanta - este exilat intaiul artist nemuritor al Tomisului. Ovidius Publius Naso (43 I.Hr- 17 d.Hr). S-a nascut a fi poetul iubirilor gingase. A trait ultimii sai opt ani pe malurile Pontului Euxin, trimis in exil de imparatul Octavian Augustus. Este popular la Roma, apreciat ca poet de curte, ale carui versuri sunt mai ales erotice. Edictul imparatului prin care il trimite in exil la Tomis, schimba destinul poetului dar si continutul operei sale.