Despre Comunitatea Elena Elpis Constanta

Elementul Elen a fost prezent in Constanta si in Dobrogea neintrerupt inca din epoca precrestina. Continuitatea prezentei grecilor este atestata de diverse inscrisuri si cronici.Este fara indoiala ca Dobrogea crestinata a avut legaturi strinse cu Constantinopolul, pe care, foarte probabil, l-a copiat. Epoca genoveza a Constantei evoca legaturile comerciale cu grecii din Pont. La 1821 negustorii greci din Constanta dispun îndeajuns de mijloace materiale spre a-si ajuta confratii în lupta pentru neatarnarea patriei. Ei sunt condusi in acea epoca de o "Demogherontie".

Momentul afirmarii pregnante a Comunitatii Elene incepe cu anii 1858 - 1860.Este momentul renasterii Constantei si fara indoiala a Elementului Elen.Constructiile de modernizare a Constantei si a Dobrogei a adus un aflux de muncitori greci. Elementul grec participa la constructia podului de la Cernavoda (1890 - 1895) si la marile lucrari ale portului Constanta (1895 - 1909).

Un rol important în viata culturala a Comunitatii din Constanta l-a avut Asociatia "Elpis", înfiintata la 24 septembrie 1890. Lipsa unui club al grecilor din acest oras i-a determinat pe tineri sa fondeze "o societate cu cabinet, de lectura".

Pina in 1913 au continuat sa vina la Constanta greci, din insulele Chios sau Lesbos, dinspre Tracia de apus, Macedonia de sud, Epir, regiuni aflate inca sub dominatie otomana pina la razboaiele balcanice.In 1913 se vor aseza in Constanta si Dobrogea familii de greci prigonite din Bulgaria.Multe alte familii vor cauta adapost la Constanta dupa infingerea dezastruoasa a fortelor grecesti din Asia Mica din vara anului 1922.

Inainte celui de al doilea razboi mondial , in Constanta traiau , dupa unele surse, intre 6000 si 8000 de greci , iar Comunitatea detinea un important patrimoniu format din scoala, spital, teatru, biserica, cladiri, terenuri.

Astazi, Comunitatea Elena "Elpis" numara aproximativ 1500 de membrii. Îsi desfasoara activitatea atât în incinta Teatrului "Elpis", retrocedat de catre statul român în anul 1998, cât si în alte sedii în curs de retrocedare.

Vizualizeaza documentatie completa