Monumente Grecesti din Constanta

MONUMENTUL EROILOR ELENI MORTI IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

Monumentul se afla in Cimitirul Central din Constanta. Urmand traseul: aleea principala,la a 3-a alee, la stinga, randul 12 la dreapta, mormintul 14 si urmatoarele coordonate: N44 10.550 - E28 37.677

BISERICA ELENA "METAMORFOSIS" DIN CONSTANTA

Dupa marturiile varstniclor, inca din 1862 exista o Biserica din lemn, pe locul unde se afla astazi Scoala Greaca (vis a vis de actuala Biserica). Biserica de lemn a fost construita prin Donatia familiei Ikonomou care locuia in Tergesti.La constructia Bisericii de lemn a contribuit deosebit de mult Arhimandritul Fillipos Tzoulatis din Kefaloniaajutat si de Directorul Societatii Engleze a Cailor Ferate, Baker. Prima liturghie s-a oficiat in ziua de Vinerea Mare a anului 1862.

TEATRUL "ELPIS" AL COMUNITATII ELENE DIN CONSTANTA

Cladirea Teatrului "Elpis" a fost data in folosinta in data de 20 decembrie 1898.Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez L.Piver. Antreprenorul a fost de origine greaca I.Vlahopoulos. Era singura sala de festivitati din Constanta,cea mai frumoasa, cu pardoseala din parchet, cu oglinzi mari, acoperind peretii laterali, cu balcoane in forma de Π.

TEATRUL "TRANULIS" DIN CONSTANTA - ASTAZI "FANTASIO"

Ideea crearii unui teatru românesc Ia Constanta, ca institutie profesionala de spectacol, apartine "Ligii culturale". Presedintelui filialei constantene, I.N. Roman dorind acest lucru înca din 1915. Primaria donase acestei asociatii terenul viran de pe b-dul Ferdinand colt cu str. Mihai Viteazul, pentru construirea unui local propriu.

SCOALA GREACA DIN CONSTANTA

Inceputurile Scolii Elene sunt in jurul anului 1867,data de la care se gasesc mentionate cheltuielile Comunitatii facute pentru procurarea materialului scolar si pentru plata profesorului, Arhimandritul Tsulatis.

PALATUL SUTU - CONSTANTA

Palatul Sutu este construit la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre arhitectul Grigore Cerchez in jurul anului 1898. Constuit pe o stanca, in stil maur, recuzita orientala reprezentata de curbe si contracurbe cu trasee savante, cupola, turnul crenelat, coloanele cu arcade gratioase,pictura policroma, l-au determinat pe celebrul numismat Mihail Sutu (Sutzu) s-a se lege de Constanta.

CETATEA ELENA "ISTROS"-"HISTRIA"

Pe malul lacului Sinoe, "la o departare de 500 de stadii de gura sacra a Istrului" (dupa cum precizeaza Strabon), se afla Cetatea Histria – prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.

CETATEA ELENA "CALLATIS"-MANGALIA DE ASTAZI

Marturiile literare antice despre Callatis si teritoriul sau,si mai ales la data fondarii sunt relatate in Pseudo-Skymnos "Cetatea Callatis a aparut ca o colonie a heracleotilor la porunca unui oracol ;acestia au intemeiat-o cind Amyntas se instapineaza peste Macedonia".

CETATEA ELENA "TOMIS" –CONSTANTA DE ASTAZI

Aparitia si stabilirea grecilor in zona peninsulara a orasului de astazi Constanta, in sec.VI a.Chr. constituie un fenomen ce trebuie integrat procesului urias de emigrare, cunoscut sub numele de colonizarea greaca, in care o parte a lumii grecesti porneste catre alte lumi, in secolele VIII-VI a.Chr.
Vizualizeaza documentatie completa