Anunt

Devenind deja traditie, intrajutorarea semenilor carora din varii motive soarta nu le-a suras este un obiectiv pe care Comunitatea Elena Elpis Constanta, Uniunea Elena din Romania il indeplinesc an de an cu sfintenie.
Anuntam pe aceasta cale ca de maine 20 Noiembrie 2018 vom incepe colectarea de alimente neperisabile de genul ulei, zahar, faina, otet, orez, fasole, etc, Haine in perfecta stare destinate tuturor membriilor unei familii (copii-adulti-varstnici), jucarii, rechizite precum si donatii in bani ce vor servi la cumpararea de alimente, toate acestea cu gandul la familiile nevoiase ce au nevoie de sprijin pentru a putea petrece un Craciun fericit.
Anul acesta, aceste daruri vor imparti in 3-4 sate din Judetul Constanta, si ca de fiecare data, acestea vor fi altele decat cele unde am fost anterior.
Asteptam alaturi toti oamenii ce au aceleasi ganduri ca noi, oamenii ce gandesc ca exista momente in care din putinul ce il ai, este crestinesc sa ajuti pe cineva la nevoie!
Ca de fiecare data, se vor face publice donatiile precum si ceea ce se achizitioneaza, ca de fiecare data va invitam sa fiti alaturi si la impartirea lor catre cei oropsiti.
Donatiile\darurile se vor strange la sediul Comunitatii Elene din Str. Aristide Karatzali 16 (teatrul de papusi)
Termenul limita de strangere este data de 10 Decembrie 2018, urmand ca pe data de 15 Decembrie 2018, sa mergem si sa facem acei oameni fericiti, atat cat putem.

Monumente Grecesti din Constanta

MONUMENTUL EROILOR ELENI MORTI IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

Monumentul se afla in Cimitirul Central din Constanta. Urmand traseul: aleea principala,la a 3-a alee, la stinga, randul 12 la dreapta, mormintul 14 si urmatoarele coordonate: N44 10.550 - E28 37.677

BISERICA ELENA "METAMORFOSIS" DIN CONSTANTA

Dupa marturiile varstniclor, inca din 1862 exista o Biserica din lemn, pe locul unde se afla astazi Scoala Greaca (vis a vis de actuala Biserica). Biserica de lemn a fost construita prin Donatia familiei Ikonomou care locuia in Tergesti.La constructia Bisericii de lemn a contribuit deosebit de mult Arhimandritul Fillipos Tzoulatis din Kefaloniaajutat si de Directorul Societatii Engleze a Cailor Ferate, Baker. Prima liturghie s-a oficiat in ziua de Vinerea Mare a anului 1862.

TEATRUL "ELPIS" AL COMUNITATII ELENE DIN CONSTANTA

Cladirea Teatrului "Elpis" a fost data in folosinta in data de 20 decembrie 1898.Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez L.Piver. Antreprenorul a fost de origine greaca I.Vlahopoulos. Era singura sala de festivitati din Constanta,cea mai frumoasa, cu pardoseala din parchet, cu oglinzi mari, acoperind peretii laterali, cu balcoane in forma de Π.

TEATRUL "TRANULIS" DIN CONSTANTA - ASTAZI "FANTASIO"

Ideea crearii unui teatru românesc Ia Constanta, ca institutie profesionala de spectacol, apartine "Ligii culturale". Presedintelui filialei constantene, I.N. Roman dorind acest lucru înca din 1915. Primaria donase acestei asociatii terenul viran de pe b-dul Ferdinand colt cu str. Mihai Viteazul, pentru construirea unui local propriu.

SCOALA GREACA DIN CONSTANTA

Inceputurile Scolii Elene sunt in jurul anului 1867,data de la care se gasesc mentionate cheltuielile Comunitatii facute pentru procurarea materialului scolar si pentru plata profesorului, Arhimandritul Tsulatis.

PALATUL SUTU - CONSTANTA

Palatul Sutu este construit la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre arhitectul Grigore Cerchez in jurul anului 1898. Constuit pe o stanca, in stil maur, recuzita orientala reprezentata de curbe si contracurbe cu trasee savante, cupola, turnul crenelat, coloanele cu arcade gratioase,pictura policroma, l-au determinat pe celebrul numismat Mihail Sutu (Sutzu) s-a se lege de Constanta.

CETATEA ELENA "ISTROS"-"HISTRIA"

Pe malul lacului Sinoe, "la o departare de 500 de stadii de gura sacra a Istrului" (dupa cum precizeaza Strabon), se afla Cetatea Histria – prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.

CETATEA ELENA "CALLATIS"-MANGALIA DE ASTAZI

Marturiile literare antice despre Callatis si teritoriul sau,si mai ales la data fondarii sunt relatate in Pseudo-Skymnos "Cetatea Callatis a aparut ca o colonie a heracleotilor la porunca unui oracol ;acestia au intemeiat-o cind Amyntas se instapineaza peste Macedonia".

CETATEA ELENA "TOMIS" –CONSTANTA DE ASTAZI

Aparitia si stabilirea grecilor in zona peninsulara a orasului de astazi Constanta, in sec.VI a.Chr. constituie un fenomen ce trebuie integrat procesului urias de emigrare, cunoscut sub numele de colonizarea greaca, in care o parte a lumii grecesti porneste catre alte lumi, in secolele VIII-VI a.Chr.
Vizualizeaza documentatie completa