Anunt

Devenind deja traditie, intrajutorarea semenilor carora din varii motive soarta nu le-a suras este un obiectiv pe care Comunitatea Elena Elpis Constanta, Uniunea Elena din Romania il indeplinesc an de an cu sfintenie.
Anuntam pe aceasta cale ca de maine 20 Noiembrie 2018 vom incepe colectarea de alimente neperisabile de genul ulei, zahar, faina, otet, orez, fasole, etc, Haine in perfecta stare destinate tuturor membriilor unei familii (copii-adulti-varstnici), jucarii, rechizite precum si donatii in bani ce vor servi la cumpararea de alimente, toate acestea cu gandul la familiile nevoiase ce au nevoie de sprijin pentru a putea petrece un Craciun fericit.
Anul acesta, aceste daruri vor imparti in 3-4 sate din Judetul Constanta, si ca de fiecare data, acestea vor fi altele decat cele unde am fost anterior.
Asteptam alaturi toti oamenii ce au aceleasi ganduri ca noi, oamenii ce gandesc ca exista momente in care din putinul ce il ai, este crestinesc sa ajuti pe cineva la nevoie!
Ca de fiecare data, se vor face publice donatiile precum si ceea ce se achizitioneaza, ca de fiecare data va invitam sa fiti alaturi si la impartirea lor catre cei oropsiti.
Donatiile\darurile se vor strange la sediul Comunitatii Elene din Str. Aristide Karatzali 16 (teatrul de papusi)
Termenul limita de strangere este data de 10 Decembrie 2018, urmand ca pe data de 15 Decembrie 2018, sa mergem si sa facem acei oameni fericiti, atat cat putem.

Organizatia de tineret

Comunitatea Elena Elpis din Constanta are in componenta ei si o Organizatie de Tineret. Din ea fac parte toti tinerii (sau cei care inca se considera tineri), care vor sa participe la diversele activitati specifice Organizatiei.

Numarul membrilor Organizatiei este de citeva zeci. Activitatile membrilor Organizatie de Tineret sunt atit culturale cit si sociale. Dintre cele culturale as enumera: Activitatea in cadrul Ansamblului de Dansuri "Elpis", organizarea in cadrul Comunitatii a Zilelor Nationale Elene, 25 Martie si 28 Octombrie, organizarea spectacolului de Craciun.

Deasemenea, membrii tineri ai Comunitatii reprezinta Comunitatea Elena la diversele manifestari locale sau nationale.Dintre cele locale as enumera: "Zilele Minoritatilor care traiesc in Dobrogea"- manifestare anuala, participarea anuala la activitatiile din judetul Constanta organizate de Primarie si Consiliul Judetean Constanta. Deasemenea Ansamblul "Elpis "este invitat la diversele spectacole organizate in localitatile dobrogene in care traiesc etnici greci.

Tinerii Comunitatii participa si la organizarea spectacolelor la care avem invitati atit greci cit si romani.As aminti Spectacolul oferit de Comunitate in cinstea marelui tenor JOHN MODINOS la implinrea a 70 de ani de viata, spectacol care a avut loc pe scena teatrului "Elpis" din Constanta. Sau spectacolul de muzica rembetika organizat cu participarea lui Petrohilos Vasilis, compozitor si muzicolog elen, nepotul marelui compozitor de muzica rembetika STAVROS PANDELIDIS.

Ca si activitati sociale as aminti distribuirea de pachete cu alimente membrilor Comunitatii cu venituri modeste in preajma Sarbatorilor Pascale sau de Craciun. Tinerii Organizatiei participa si la cursurile de limba greaca organizate in cadrul Comunitatii, cunoasterea limbii grecesti fiind o datorie morala fata de memoria si originile strabunilor lor. In cadrul Comunitatii exista si o biblioteca, la care tinerii au acces.

Ansamblul "Elpis" Constanta

Numele ansamblului elen din Constanta este "Elpis" in traducere "Speranta" in limba romana. Ansamblul a luat fiinta in februarie 2001 la initiativa tinerilor membrii ai Comunitatii, idee insuflata si de infiintarea Forumului Tineretului Elen.

La inceput a fost un mare entuziasm, un mare numar de tineri ai Comunitatii venind la repetitii.S-au invatat multe dansuri. Nu aveam o idee clara cum va evolua Ansamblul sau ce planuri de viitor avem. Insa toti veneam la repetitii. Am avut onoarea si norocul de a fi indrumati de un mare regizor elen, aflat la Constanta pentru montarea unei piese grecesti - domnul Attila Silvester. Sub indrumarea domniei sale am slefuit dansurile pe care le invatasem. Am invatat pasi noi si mici secrete care ne-au ajutat mult in pregatirea noastra ulterioara. As enumera citiva din initiatorii Ansamblului: Opait Angelica, Cavache Alina, Cetali Roxana, Hagiu Mihnea, Anastase Simina, Anastase Daniel, Chirea Nicolae, Chirea Dumitru.

Primul "examen" a fost ziua de 25 martie 2001.Am avut primul contact cu publicul- parinti si prieteni ai Comunitatii. Am sustinut spectacolul pe scena Teatrul de Stat din Constanta in fata a 600 de spectatori. A fost un succes. Din acel moment am decis ca "povestea" Ansamblului "Elpis" trebuie sa continue. Pina in ziua de azi,timp in care am avut zeci de spectacole, s-au perindat zeci de tineri, atit eleni cit si romani, in componenta Ansamblului dovada a bunei convietuiri dintre romani si greci. Dorim ca ardoarea si entuziasmul celor care au venit la inceput sa se pastreze si, spre bucuria noastra, se intimpla acest lucru, in ideea spiritului elen care sigur i-a animat si pe strabunii nostrii.

In momentul de fata Ansamblul detine cinci randuri de costume grecesti, patru originale: unele continentale din zona Peloponezului, unele specifice zonei Pontului, un rand sunt din zona marii Egee, un rand din insula Corfu iar cel de-al cincilea rand de costume este specific dansurilor pe ritmuri de hasapiko.

Ansamblul are un instructor in persoana lui Parlea Teodora. De-a lungul timpului de Ansamblul Elpis s-au mai ocupat: Opait Angelica, Cavache Alina, Cetali Roxana, Anastase Simina, Corfiatis Janina.

Ansamblul are in componenta sa 26 dansatori si solisti vocali, atit profesionisti in persoana doamnei Cetali Roxana cit si amatori ca Tzalavutis Alexandra sau Gerasudis Anastasia. Repetitiile se fac la Teatrul "Elpis" din Constanta.

Roxana Cetali este o voce recunoscuta, fosta membra a Operei din Constanta, participanta la numeroase spectacole de opera pe scene celebre, din tara cit si din strainatate, vocea ei fiind comparata cu cea a Mariei Calas. De-a lungul celor 10 ani, Ansamblul a avut numeroase participari la festivale atat nationale cat si internationale, pe teritoriul Greciei.

Exista si un Ansamblu al copiilor din Comunitate care invata sa cante si sa danseze greceste.

Hobby

In viturtea pastrarii traditiilor grecesti tinerii studiaza dansurile si obiceiurile grecesti pentru a mentine traditia elena pe aceste meleaguri renuntand la o parte din timpul lor liber. Dansurile reprezinta o pasiune pentru fiecare. In anii care au trecut s-au creat legaturi stranse intre membrii ansamblului la care nimeni nu ar putea renunta cu usurinta.