Biserica Greacă (Metamorphosis), cel mai vechi lăcaș de cult creștin-ortodox al Constanței serbează în data de 27 august cel de-al doilea hram, Sfântul Mucenic Fanurie, al lăcaşului de cult situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 36,(Biserica Greacă) primul fiind Metamorphosis (Schimbarea la Faţă). Fanurie este un sfânt grec, cinstit de comunitatea din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit, fiind considerat sfânt făcător de minuni. Pe 26 August, Luni seara, de la orele 17:00, va fi oficiată slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Fanurie, iar marți, în data de 27 August, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9:00 Sfânta Liturghie. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sf. Ap. Andrei din județul Constanța.

Sarbatori Nationale Imnul National Sarbatori Religioase Traditii grecesti de primavara

Primavara, in Grecia este perioada din an in care se sarbatoreste o intreaga gama de sarbatori. Totul incepe cu Sarbatoarea de "Lasata secului" sau ceea ce se numeste Carnaval. Perioada postului incepe cu "Lunea ce curata" si se incheie cu Sambata mare. Dureaza 7 saptamani, incluzand si Saptamana Sfanta pentru Biserica Greco-Ortodoxa, diferita fata de biserica Romano-Catolica, in care postul dureaza 6 saptamani.

Lunea cea curata marcheaza inceperea celor 48 zile de Post si saptamana sfanta "Megali Evdomada". Toate acestea culmineaza cu sarbstoarea Pastelui, "Lambri sau Pasha", care a fost stabilita de calendarul Iulian si este cea mai mare sarbatoare pentru poporul grec ortodox.

Sambata mortilor – Psihosavato

Sambata dinaintea inceperii postului se numeste "Psihosavato" sau "Ziua tuturor sufletelor". Se fac slujbe de pomenire a mortilor in biserica. Familiile dau preotilor liste cu numele celor decedati care vor fi cititi in timpul slujbei. Tot atunci se imparte si Coliva celor prezenti.

In aceeasi seara oamenii se imbraca in costume de carnival si merg din casa in casa, ceea ce marcheaza seara Carnavalului.

Carnavalul – Apokries

Inaine de inceperea postului are loc carnavalul. Pe toata durata acestuia pana in saptamana mare, nuntile, petrecerile, festivalurile sunt interzise. Datorita faptului ca sunt mai multe zile si cum este cunoscut faptul ca poporul grec este un popor vesel, ei folosesc cele trei saptamani inaintea inceperii postului pentru a sarbatori, pentru "a-si curata spiritul". Au loc trei mari festivitati in zilele de duminica. Prima se numeste "Protofoni" – Prima voce. Numele vine de la unul din inteleptii greci care spunea sau striga ca se apropie Postul.

Sigura zi de sarbatoare in acea saptamana este vineri deoarece precede "Psihosavato" si sunt pregatite vasele de inceperea postului. A doua sarbatoare este "Kreatini" sau "Plina de carne" deoarece in timpul acestei saptamani se permite sa se manance carne Miercuri si Vineri.

Cea de-a treia sarbatoare se numeste "Tirini" sau "Plina de branza". Dupa cum este sugerat de nume, se consuma branza toata saptamana in toate orasele si de asemenea multe paste. In duminica acestei saptamani, ultima inainte de Lunea cea curata, nu se consuma carne, dar se pot bucura de produsele de branza si lactate.

In timpul postului, oamenii se viziteaza reciproc, joaca jocuri, canta cantece si spun glume. Mandria si prejudecata sunt lasate de o parte si buna dispozitie primeaza. Totul este decorat si nu este neobisnuit sa mergi pe strada si sa te trezesti cu fata acoperita de confetti. Este perioada de cerebrari si bucurii.

Adultii alaturi de copii se imbraca in costume de toate felurile. Poti gasi femei in varsta cu val pe fata sau manjite cu funingine de la sobe pentru a-i speria pe cei mici. Noaptea, ei merg pe strazi cantand, jucand si spunand glume. Barurile, cluburile si restaurantele sunt pline in perioada aceasta de oameni costumati si adesea nu-ti poti da seama cu cine vorbesti. Ultima noapte a carnavalului este cea mai importanta, cea mai celebrata si se aprind focuri de artificii pe strazi.

In unele orasele mai pastreaza traditia ca barbatul casei procura un ou fiert pe care-l leaga cu o sfoara si-l balanseaza ritmic deasupra gurilor deschise ale membrilor familiei. Semnificatia gestului este urmatorul :"Cu un ou inchidem gurile si cu un ou le deschidem din nou" – adica venirea Pastelui si ouale de Paste.

De asemenea se spune ca in ultima zi a carnavalului, tinerii membri ai familiei ingenuncheaza in fata celor in varsta cerandu-le iertare pentru toate pacatele pe care le-au putut comite. Isi lasa sufletele "curate" pentru a putea sarbatori in ziua urmatoare, adica "Lunea cea curata" – Katari Deftera.

Toate zonele Greciei tin parade care abunda de extravaganta. Probabil ca cel mai faimos este Carnavalul din Patra. Unii spun ca ritualurile carnavalului au radacini pagane. Acest lucru nu poate fi precizat, dar oricum ar fi acest lucru carnavalul in Grecia este o perioada minunata atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

Bratara din luna martie

Pe 1 martie se obisnuieste ca mamele sa impleteasca bratari pentru copii lor. Aceste bratari se numesc "martis". Sunt confectionate din snur alb si rosu si se leaga la incheietura mainii copiilor. Superstitia spune ca ei ar trebui sa poarte aceste bratari pentru ca soarele de primavara sa nu le arda obrajii. Bratara este rosu cu alb, simbol al obrajilor rosii pe un ten alb. Bratarile sunt purtate pana la masa de la miezul noptii in Noaptea Sarbatorilor de Paste. Cand sunt aprinse artificiile traditionale, bratarile se scot si se arunca in foc.

Sarbatoarea Buna vestire – O Evaghelismos
25 Martie – Ziua Nationala a Greciei

25 martie marcheaza cerebrarea Sarbatorii de Buna Vestire a Fecioarei Maria sau "O Evaghelismos". In aceasta zi se tine slujba la biserica pentru Fecioara Maria si Arhanghelul Gabriel. Aceasta sarbatoare coincide cu Ziua Independentei a Greciei . Dupa liturghie, se tine un tedeum in cinstea eroilor Revolutiei. Desi aceasta zi pica in perioada postului, biserica permite dezlegarea la peste si fructe de mare pentru a celebra Ziua Nationala.

1 Mai

1 mai este vazuta ca o sarbatoare a primaverii si fertilitatii si este considerata ca "Zi libera " pentru greci. Familiile merg la picnicuri la tara unde copiii se pot juca si pot culege flori – primele flori de primavara. Florile sunt cu grija impletite in coronite cu care sunt decorate usile de exterior. Locuitorii din insule, in special soferii de taxi pun aceste coronite la masini. Ghirlandele sunt pastrate pana la Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul pe 29 August cand sunt arse in timpul festivitatilor.