Clubul de fotbal „Elpis” ia ființă în anul 1915. Este unul din cele mai vechi Cluburi de fotbal din România dacă luăm în seama anul înființării.Primul teren al Clubului a fost, pe faleză de lîngă Biserica Greacă (astăzi dispărut). Echipa clubului a activat în prima ligă a României pînă în 1957 cînd Clubul este desființat.

La 42 de ani de la desființare, adică în 1999, gruparea numită frumos „Elpis” („Speranța”) reapare la Constanța, cu statutul de club particular, datorită lui Anton Hiropedi. Specializarea este clară: fotbal la nivelul copiilor, cadetilor și juniorilor. Echipele Elpis participă la turneele memoriale „Gheorghe Ola” și se afirmă la „Cupa Danone”: după două finale, pierdute în 2002 și 2003, o cîstiga pe cea din 2004 și reprezintă România la turneul final de la Paris, alături de alte 22 formații, care erau, de fapt, echipe naționale! La vechea-nouă grupare Elpis activează fotbaliști din șase categorii de vîrsta, născuți în intervalul 1990-1995.

Nu am fi readus, poate, în discuție povestea străvechiului și noului club, dacă, micii fotbaliști n-ar fi reușit înca o performanță, cu adevărat excepțională: cucerirea titlului de campioni ai României, grupa de vîrsta 1991, la recentul turneu final, disputat la București! În finală, constănțenii au învins cu 1-0 formația Gloria Arad, folosind aproape jumătate de echipă mai tânăra cu un an decît adversarii (născuți, așadar, în 1992)! Nu-i așa că merită să-i prezentăm pe tinerii campioni? Iată-i, mai întîi, pe cei născuți în 1991: Zanguropol, Caramihale, Petrof, Suvejanu, Caragheorghe, Orza, Geangos, Florin Ion, Tararache, Cristea, Caluda, M. Petre, Uzun, Negru, Filip. Și acum, cei mai mici: Pascu, Lapa, Samata, Cârstocea, Lefter, Mazilu!

Nu pot fi neglijate meritele marelui șlefuitor de talente numit Iosif Bukkossy („părintele spiritual” al celui mai mare fotbalist român, Gheorghe Hagi), cel care a realizat, în urmă cu cîtiva ani, selecția acestui grup de copii talentați.

Revenind la turneul final, să spunem că FRF le-a oferit micilor campioni o cupă și o diplomă. Sponsorii Clubului (Tomini Trading, Trans Evren, T&TS, Romar, Comunitatea Elena) și cu sprijinul AJF Constanța (președinte: Vasile Mihu) au organizat o festivitate de premiere,oferindu-se medalii și tricouri!

Povestea numită „Elpis” este remarcabilă nu numai prin savoare, continuitate și perspectiva mai mult decît promițătoare, ci și prin întrebarile pe care le naște: sunt cluburile particulare soluția pentru viitorul fotbalului nostru? „Elpis” a dat, deja, primele răspunsuri, dar apar alte probleme: cum sînt sprijinite „pepinierele” fotbalului? Deocamdată, să-i felicităm cu sinceritate pe toți cei implicați, să le urăm succes și să încheiem, simplu: Bravo, „ELPIS”!