Comunitatea Elena Elpis din Constanța are în componență ei și o Organizație de Tineret. Din ea fac parte toți tinerii (sau cei care încă se consideră tineri), care vor să participe la diversele activități specifice Organizației.

Numărul membrilor Organizației este de cîteva zeci. Activitățile membrilor Organizație de Tineret sunt atît culturale cît și sociale. Dintre cele culturale aș enumeră: Activitatea în cadrul Ansamblului de Dansuri „Elpis”, organizarea în cadrul Comunității a Zilelor Naționale Elene, 25 Martie și 28 Octombrie, organizarea spectacolului de Crăciun.

Deasemenea, membrii tineri ai Comunității reprezintă Comunitatea Elena la diversele manifestări locale sau naționale. Dintre cele locale aș enumeră: „Zilele Minorităților care trăiesc în Dobrogea”- manifestare anuală, participarea anuală la activitățiile din județul Constanța organizate de Primărie și Consiliul Județean Constanța. Deasemenea Ansamblul „Elpis „este invitat la diversele spectacole organizate în localitățile dobrogene în care trăiesc etnici greci.

Tinerii Comunității participa și la organizarea spectacolelor la care avem invitați atît greci cît și români. Aș aminti Spectacolul oferit de Comunitate în cinstea marelui tenor JOHN MODINOS la implinrea a 70 de ani de viață, spectacol care a avut loc pe scenă teatrului „Elpis” din Constanța. Sau spectacolul de muzică rembetika organizat cu participarea lui Petrohilos Vasilis, compozitor și muzicolog elen, nepotul marelui compozitor de muzică rembetika STAVROS PANDELIDIS.

Ca și activități sociale aș aminti distribuirea de pachete cu alimente membrilor Comunității cu venituri modeste în preajma Sărbătorilor Pascale sau de Crăciun. Tinerii Organizației participa și la cursurile de limbă greacă organizate în cadrul Comunității, cunoașterea limbii grecești fiind o datorie morală față de memoria și originile străbunilor lor. În cadrul Comunității există și o biblioteca, la care tinerii au acces.

Ansamblul „Elpis” Constanța

Numele ansamblului elen din Constanța este „Elpis” în traducere „Speranța” în limba română. Ansamblul a luat ființă în februarie 2001 la inițiativa tinerilor membrii ai Comunității, idee insuflată și de înființarea Forumului Tineretului Elen.

La început a fost un mare entuziasm, un mare număr de tineri ai Comunității venind la repetiții. S-au învățat multe dansuri. Nu aveam o idee clară cum va evolua Ansamblul sau ce planuri de viitor avem. Însă toți veneam la repetiții. Am avut onoarea și norocul de a fi îndrumați de un mare regizor elen, aflat la Constanța pentru montarea unei piese grecești – domnul Attila Silvester. Sub îndrumarea domniei sale am șlefuit dansurile pe care le învățasem. Am învățat pași noi și mici secrete care ne-au ajutat mult în pregătirea noastră ulterioară. Aș enumeră cîțiva din inițiatorii Ansamblului: Opaiț Angelica, Cavache Alina, Cetali Roxana, Hagiu Mihnea, Anastase Simina, Anastase Daniel, Chirea Nicolae, Chirea Dumitru.

Primul „examen” a fost ziua de 25 martie 2001. Am avut primul contact cu publicul – părinți și prieteni ai Comunității. Am susținut spectacolul pe scenă Teatrul de Stat din Constanța în fața a 600 de spectatori. A fost un succes. Din acel moment am decis că „povestea” Ansamblului „Elpis” trebuie să continue. Pînă în ziua de azi,timp în care am avut zeci de spectacole, s-au perindat zeci de tineri, atît eleni cît și români, în componentă Ansamblului dovadă a bunei conviețuiri dintre români și greci. Dorim ca ardoarea și entuziasmul celor care au venit la început să se păstreze și, spre bucuria noastră, se întîmplă acest lucru, în ideea spiritului elen care sigur i-a animat și pe străbunii noștrii.

În momentul de față Ansamblul deține cinci rânduri de costume grecești, patru originale: unele continentale din zona Peloponezului, unele specifice zonei Pontului, un rând sunt din zona marii Egee, un rând din insula Corfu iar cel de-al cincilea rând de costume este specific dansurilor pe ritmuri de hasapiko.

Ansamblul are un instructor în persoană lui Parlea Teodora. De-a lungul timpului de Ansamblul Elpis s-au mai ocupat: Opaiț Angelica, Cavache Alina, Cetali Roxana, Anastase Simina, Corfiatis Janina.

Ansamblul are în componența sa 26 dansatori și soliști vocali, atît profesioniști în persoana doamnei Cetali Roxana cît și amatori ca Tzalavutis Alexandra sau Gerasudis Anastasia. Repetițiile se fac la Teatrul „Elpis” din Constanța.

Roxana Cetali este o voce recunoscută, fosta membră a Operei din Constanța, participantă la numeroase spectacole de opera pe scene celebre, din țară cît și din străinătate, vocea ei fiind comparată cu cea a Mariei Calas. De-a lungul celor 10 ani, Ansamblul a avut numeroase participări la festivale atât naționale cât și internaționale, pe teritoriul Greciei.

Există și un Ansamblu al copiilor din Comunitate care învață să cânte și să danseze grecește.

Hobby

În viturtea păstrării tradițiilor grecești tinerii studiază dansurile și obiceiurile grecești pentru a menține tradiția elena pe aceste meleaguri renunțând la o parte din timpul lor liber. Dansurile reprezintă o pasiune pentru fiecare. În anii care au trecut s-au creat legături strânse între membrii ansamblului la care nimeni nu ar putea renunța cu ușurință.