Ιστορία
Etimologie 

Gastronomia, cuvant ce provine din limba greacă veche, Γάστρο însemnând stomac iar νόμος, lege, denumeşte arta de a prepara mâncăruri alese  şi semnifică legătura dintre simţuri  şi mâncare, reprezintă însuşirea de a aprecia calitatea mâncării, a gustului. Gastronomia elenă descrie atitudinea grecilor faţă de viaţă şi hrană.

Tradiţie şi influenţe

Ingredientele şi stilurile bucătăriei greceşti au fost stabilite cu mai mult de 3000 ani în urmă. Sunt prezenţi în istorie mulţi bucătari greci renumiţi, precum Thimbron din Atena, Archestratus care a scris prima carte de bucate cunoscută (330 î.Hr.), Soteriades cel Înţelept care îşi revendica calitatea de a fi preparat feluri de mâncare pentru diferite stări de spirit şi vârste – pentru tineri, pentru iubiţi, pentru oamenii în vârstă şi pentru filozofii antici.

Bucătari celebri au locuit în mânăstiri. Astfel, nu este deloc neobişnuit să  găsim încă mănăstiri greceşti în care se scriu cărţi de bucate. În antichitate, bucătarul avea funcţie juridică, însă cei mai buni bucătari isi desfasurau activitatea  într-un  mod competitiv când erau angajaţi în casele celor bogaţi.

Dintre toţi bucătarii greci, Archestratus este considerat ca fiind parintele gastronomiei. El a inspirat enorm Greekalicious. În antichitate, cărţile de bucate erau foarte diferite de cele de  astăzi. Cartea de bucate a lui Archestratus cuprinde un stil epic tradiţional  şi intercalează poezii despre gastronomie cu  anecdote, colinde  şi este prezentat intr-un stil comic. Din punct de vedere istoric, oamenii foarte rar citeau in intimitate, aşadar, cărţile de bucate erau scrise în versuri, ca să fie citite la baluri sau spectacole.

Oricum, Archestratus a dezvoltat reţetele sale, mai mult, indicând  şi regiunea din GreciaAntică  din  care  ar  fi  putut  fi  cumpărate ingredientele pentru reţetele sale. Stilul său era bazat pe simplitate, pe folosirea armonioasă a ingredientelor, folosind cu moderaţie reţetele cu ingrediente de sezon  şi punând accent pe calitate. Considera că hrana de calitate este îndeajuns să fie folosită ca atare deoarece este placută prin ea însăşi şi are nevoie doar să fie asezonată cu sare si ulei de măsline şi eventual puţin chimen.

Arta de a mânca

Hrana influenţa echilibrul uman iar mâncatul era o experienţă senzuală. El promova un stil uşor de a găti. Prospeţimea  şi calitatea erau primordiale. În gătit sunt combinate aspecte comice ale vieţii bucătarului, la un nivel la fel de complex ca şi abilităţile de gătit. Este un contrast evident între febra din bucătărie şi liniştea de la bal, doar pentru că există un element de divertisment în prezentarea mâncării.

Multă din mâncarea preparată în mare parte a Greciei din vremurile antice era relativ simplă  şi condimentată rudimentar. Amprentele antice erau combinaţii de dulce cu  acru,  precum mierea  şi oţetul, sos de peşte (γαρος) cu miere, peşte  şi struguri, acestea fiind foarte importante în bucătăria Greciei antice.

Pentru greci, hrana a avut mereu tot felul de semnificaţii religioase şi filosofice. De exemplu, grecii nu mancau niciodata carne decât dacă ar fi provenit de la sacrificiu făcut pentru un zeu. Chiar  şi despre legume, grecii credeau că unele erau mai curate  şi preferate de către zei.

Felurile de mâncare elene au influenţat alte culturi. Multe reţete greceşti sunt găsite în prezent sub nume turceşti iar bucătăriile ambelor culturi sunt asociate foarte des.

Filosofia
Φιλοσοφία

Romanii, în antichitate, au adoptat  şi imitat, de asemenea, felurile de mâncare greceşti  şi stilul acestora de gătit după ce au angajat bucătari atenieni.

Bucătăria elenă este una antică în care se regăsesc multe tradiţii culinare. Diverse elemente şi dimensiuni au fost adăugate  şi adaptate, dezvoltând  şi creând ceva special în bucătăriile aglomerate de azi.

Arome proaspete  şi sezoniere  şi uneori ingrediente neobişnuite permit perioadelor de sezon să fie fructificate, punând accent pe aromele naturale şi pe prospeţimea ingredientelor.

Mancarea este un ritual, reprezintă iubirea, spiritualitatea, filosofia, o experienţă care trebuie împărtăşită şi savurată în compania familiei şi a prietenilor. Aceasta este experienţa de a lua cina la greci. Noţiunea de a împărţi  şi a oferi are o importanţă deosebită şi se numeşte „kerasma”.

Mâncarea reprezintă mai mult decât hrană. Accentuează cele mai importante momente  şi evenimente ale vieţii noastre. La masă se formează amintiri, se împărtăşesc experienţe, se fac afaceri, se spun poveşti. Uneori ne certăm, ne împăcăm. Putem ţine un toast, pecetlui iubirea şi înţelegerea.

Dar, mai presus de toate, celebrăm viaţa.  Procesul de selecţie a ingredientelor, prepararea felurilor de mâncare, servirea acestora  şi consumul lor se aseamănă cu o ceremonie ritualică străveche grecească. Ingredientele trebuie tratate cu respect şi mânuite cu grijă.

Unul dintre cele mai importante ingrediente în fiecare stadiu al preparării mâncării este plăcerea de a găti şi iubirea. Interesul manifestat pentru prezentarea mâncării dă dovadă de respect, în timp ce împărţirea bucatelor arată iubirea faţă de ceilalţi şi invită pe toată lumea să o consume. Acest proces a făcut din pregătirea şi consumarea hranei o ocazie de sărbătoare.

Mâncarea trebuie binecuvântată de fiecare dată înainte de ritualul mesei, începând cu urarea „Kalli Orexi”  şi urmate de „Stin ighia Sas” (Pofta buna  şi În sănătatea ta)  şi nu poate fi denumită masă grecească dacă nu va fi închinat un pahar de vin sau ouzo. În mod natural masa este acompaniată de muzică grecească pe fundal pentru a desăvârşi experienţa.

În cuvintele anticului filosof şi istoric Hesiod, cel care a scris poezia Munci şi Zile: „Respectaţi măsura cuvenită, moderaţia în tot este cel mai bun lucru” (Pan metro ariston) – totul cu moderaţie… acesta este secretul unei vieţi lungi şi sănătoase!

Preparate si ingrediente  de bază

Stilul culinar grecesc se remarcă prin condimentele utilizate într-o masură mai mare decât în celelalte bucatarii din zona mediteraneană: oregano, mentă, busuioc, cimbru, fenicul, chimen, mărar, dafin, ceapă, usturoi. Multe reţete greceşti folosesc condimente “dulci” alături de sortimente de carne: scortişoara, cuişoarele dau gust tocăniţelor greceşti marchează o influenţă persană şi arabă.

Ca si carne folosita la prepararea diferitelor retete  tipice sunt carnea de miel si  vita .In mai mica masura se foloseste carnea de porc si pui.Se folosesc  măsline, branză feta, frunzele de viţă devie, dovlecei si iaurt. Celebra branză feta este deseori imitata, dar niciodată egalată şi este strâns legată de imaginea Greciei. Dulciurile sunt făcute în general cu nucă şi miere.

Bucătăria elenă are patru secrete: ingrediente proaspete de bună calitate, folosirea corectă a ierburilor şi a mirodeniilor si faimosul ulei de măsline grecesc

Uleiul de măsline grecesc merită o menţiune specială. Este prezent în aproape toate felurile de mâncare greceşti iar în majoritatea din abundenţă, este de foarte bună calitate şi este foarte sănătos.

Legumele şi ierburile

Datorită climei blânde, cultivarea în sere a legumelor nu este răspândită foarte mult. De aceea, cele mai multe legume sunt crescute în aer liber  şi sunt foarte gustoase  şi aromate. Cele mai folosite sunt vinetele, roşiile, cartofii, fasolea verde, bamele, ardeii graşi  şi ceapa. Veţi fi încântaţi de gustul roşiilor greceşti, a lăptucilor, a morcovilor, cepei, a pătrunjelului şi a usturoiului, fărăsă amintim de aroma bogata a fructelor proaspete: struguri, caise, piersici, cireşe, pepeni galbeni, pepeni verzi, etc.

Mierea provine în special de la citrice: lămâi, portocale, portocale amare, dar  şi de la cimbru  şi pinul mediteranean. Masticul, o răşină aromată, este încă mândria insulei Chios.

Plantele medicinale cultivate de majoritatea grecilor de la munte  şi din mediul rural sunt renumite pentru gustul, mirosul  şi proprietăţile lor de vindecare. Când mâncăm unul dintre feluritele tipuri de mâncare greceşti ne îmbie aroma de oregano, cimbru, mentă sau rozmarin.

Aromele  preferate sunt: oregano, mentă, usturoi, ceapă, mărar, foi de dafin.

Nu uitaţi să încercaţi brânzeturile greceşti şi în special, feta. Sortimentele din lapte de oaie  şi de capră specifice, pe lângă feta, sunt: Kefalotyri,  Kasseri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone şi Mizithra. Aşa cum mieii  şi caprele în Grecia cresc liber  şi păşunile sunt foarte bogate în plante aromatice, carnea are un gust unic care nu se mai întâlneşte nicăieri în lume.

Delicatese greceşti

Mezze  este un termen generic pentru  gustări, servite cu vin, ouzo sau tsipouro. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt boureki (plăcinţele cu legume  şi carne), spanakopita (plăcintă cu spanac, feta, ceapă, ouă şi condimente), melitzanosalata (salată de vinete), saganaki (brânză prăjită), taramosalata (icre amestecate cu cartofi fierţi, sau pâine, ulei de măsline şi suc de lămâie), dolmades (sarmale din viţă-de-vie cu umplutură de orez, legume, sau carne), skordalia şi tzatziki.

Dolmade – un fel de sarmaluţe, din orez amestecat cu carne de miel, învelite în foi de viţă.

Avgolemono – O supă care conţine ouă şi suc de lămâie.

Salata grecească – conţine salată verde, branză feta, roşii, măsline, ceapă roşie, ardei gras şi un sos făcut din ulei de măsline si lămâie.

Musaca – specialitate ce constă în straturi succesive de vinete şi carne de miel, peste care se pune sos alb.

Pastitsio – este un tip de lasagna greceasca, făcut din paste cu ou  şi branză, carne condimentată şi sos.

Souvlaki – carne (de miel, pui, porc, vită) friptă pe frigaruie, apoi servită într-o pită. Fructele de mare din Marea Mediterană sunt cu mult mai gustoase decât cele din oceane. În Mările Egee şi Ionică, apele sunt curate precum cristalul şi abundă de peşte. Peştele proaspăt fript pe grătar este considerat o desfătare.

Deserturile greceşti (Glyka): sunt  şi ele vestite: baclava – prajitura facută din foi de aluat, nuci sau migdale si însiropată cu miere sau sirop de zahăr, galaktoboureki (straturi de cremăîntre foi de plăcintă), kourabiedes (prăjituri din făină, unt  şi migdale), loukoumades (un fel de gogoşi cu scorţişoară), loukoumi (rahat), tsoureki (un fel de cozonac) şi nelipsitul iaurt cu miere.

Bucătaria greceasca prezintă şi influenţe arabe (musaca) şi Italiene  (diferite tipuri de paste).

În ultimii ani, mâncarea americană a devenit foarte populară în Grecia, iar lanţurile de magazine fast-food se extind foarte mult.

Rețete grecești

 • 2  ceaşti iaurt grecesc (gros)
 • 2 castraveţi medii, (½ ceaşcă castraveţi
 • marunţiţi)
 • 4-10 căţei de usturoi zdrobiţi
 • 2 linguriţe suc lămâie
 • 1 lingură ulei masline      

Se curăţă castraveţii de coajă, se taie fâşiisubţiri cu un cuţit pentru legume, apoi se taie în bucăţi mici. Scurgeţi  şi stoarceţi castraveţii, apoi săraţi-i. Adăugaţi usturoiul zdrobit, apoi oţetul, iaurtul şi amestecaţi. La sfârşit adăugaţi ulei. Se lasă la frigider înainte de a se servi.  Cu cât se lasă mai mult la rece cu atât gustul de usturoi va fi mai intens. Dacă doriţi puteţi să stropiţi cu boia şi să decoraţi cu măsline.

Salată de icre roşii

 • Ingrediente:
 • 100g icre roşii
 • 4 felii de pâine
 • 1 ceapă foarte mică, tăiată fin
 • ½ ceaşcă ulei
 • 2 lămâi zemoase

Fărâmiţaţi pâinea şi îndepărtaţi coaja. Amestecaţi bine şi adăugaţi icrele. Bateţi până când amestecul devine moale. Apoi, adăugaţi uleiul şi sucul de lămâie alternativ, picătură cu picătură. Dacă doriţi, adăugaţi puţin piper. Serviţi-le pe farfurioare mici şi decoraţi cu masline sau capere, după gustul dumneavoastră.
În locul pâinii, puteţi folosi 4-5 cartofi medii (fierţi şi pisaţi) iar în locul cepei, puteţi folosi 2 căţei de usturoi zdrobit.

Salată de icre roşii
Ingrediente:

 • 300g carne slabă de porc (pulpă)
 • lipie
 • sau beţe mici de frigărui (kalamaki)
 • 2 cepe
 • 2 roşii tari
 • pătrunjel
 • oregano
 • sare
 • piper (roşu şi negru)
 • ¼ ceaşcă unt

Spălaţi bine carnea, taiaţi-o şi presăraţi sare, piper şi oregano. Împărţiţi bucăţelele de carne în 8 şi puneţi-le pe beţe, pe rând. Puneţi-le la fript, pe grătar. Feliaţi cepele şi pătrunjelul.

Spălaţi roşiile si tăiaţi-le în felii subţiri. Coaceţi lipiile, pe rand, pe grătar, ungându-le cu unt. Când bucăţile de carne devin moi puneţi-le pe lipii (câte o frigăruie pentru fiecare lipie) şi trageţi uşor beţele lăsând bucăţile de carne în lipie. Adăugaţi ceapa, pătrunjelul, roşia, presăraţi piper roşu şi rulaţi lipia pe jumătate în hârtie absorbantă, astfel încât când rulaţi, să înfăşuraţi cu tot cu hârtie. Doar jumătate din souvlaki va fi expus prin hartia absorbantă. Se poate adăuga tzatziki peste conţinutul lipiei.

Salată de icre roşii
Ingrediente:

 • 2 kg de vinete mari, rotunde
 • 1 kg carne tocată
 • ½ ceaşcă ulei
 • 2 cepe mari
 • 5 roşii coapte
 • ½ ceaşcă de vin alb sec
 • Sare, piper
 • Kefalotiri – brânză de capră tare, la grătar
 • Ulei pentru prăjit
 • 2-3 porţii de sos alb (bechamel)

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi vinetele în felii mari, subţiri. Săraţi-le şi lăsaţi-le să se usuce.
Pregătiţi carnea tocată rumenind-o cu ulei şi ceapă, care ar trebui să fie tocată mărunt.
Opriţi procesul de rumenire turnând vinul.

Adăugaţi roşiile, curaţate de coajă şi tocate mărunt, sarea şi piperul şi lăsaţi la fiert până când toată zeama este absorbită. Turnaţi uleiul într-o tigaie şi prăjiţi vinetele. Apoi răspândiţi-le într-o tavă mare şi stropiţi-le cu brânză rasă. După ce aţi aşezat primul strat, împrăştiaţi carnea tocată deasupra şi adăugaţi alt strat de vinete prăjite. Apoi stropiţi din nou cu brânză rasă şi turnaţi sosul alb, astfel încât întreaga suprafaţă să fie acoperită cu un strat gros de sos. La sfârşit presăraţi mai multă brânză deasupra pentru a se forma crustă.

Salată de icre roşii
Ingrediente:

 • 7 ceşti supă de pui
 • 1 ceaşcă de orez
 • 3 ouă
 • ¼ ceaşcă suc de lămâie
 • 1 ½ -2 ceşti bucăţele de pui gătit

Înnăbuşiţi orezul în supa de pui pusă într-un vas mare, timpul depinde de tipul de orez folosit. Când orezul este gata, luaţi supa de pe foc şi adăugaţi carnea de pui, gătită. Spargeţi ouălele într-un bol mediu şi bateţi-le. Adăugaţi sucul de lămâie. Omogenizaţi amestecul de ou cu lămâie, adăugând un polonic plin de bulion. Dacă ouălele se încheagă sau se taie, aruncaţi mixtura şi luaţi-o de la capăt cu ouă proaspete. Adăugând uşor o cantitate mică de bulion, ouălele ar trebui să nu se taie şi să ajungă, treptat, la aceeaşi temperatură cu a supei. Dacă consideraţi necesar, mai adăugaţi bulion.

Ingrediente:

 • 6 roşii coapte tari
 • 6 ardei graşi maro
 • 2 cepe tăiate fin
 • 1 ceaşcă suc de roşii
 • 1 legătură mică de pătrunjel, tocat mărunt
 • 12 linguri de ciorbă pline cu orez
 • 1½ ceşti de ulei
 • sare, piper
 • zahăr

Spălaţi roşiile şi ardeii foarte bine. Tăiaţi câte o felie de la capătul fiecărei roşii (de obicei, de la vârf), aveţi grijă să le desprindeţi complet deoarece va avea rol de capac. Apoi, cu o lingură, goliţi roşiile de pulpă, având grijă să nu perforaţi coaja. Trebuie să eliminaţi seminţele din pulpă. Faceţi acelaşi lucru cu ardeii (tăind capacul de la capăt, de unde s-a înlăturat codiţa). De asemenea, trebuie să înlăturaţi seminţele ardeilor. Apoi aranjaţi roşiile şi ardeii scobiţi întro tavă pentru copt.

Puneţi ceapa şi o ceaşcă de ulei într-o tigaie. După ce ceapa s-a înmuiat destul, adăugaţi orezul şi prăjiţi până devine transparent. Tocaţi pulpa de roşie şi adăugaţi-o peste orez.

Adăugaţi sarea, piperul şi pătrunjelul tocat mărunt şi jumătate de ceaşcă de apă în tigaie. Se lasă ingredientele la gătit, până cea mai mare parte a apei a fost absorbită. Micşoraţi focul şi puneţi în fiecare roşie şi ardei scobit jumătate de linguriţă de zahăr. Apoi umpleţi-le pe jumătate cu compoziţia de orez.

Trebuie lăsat spaţiu pentru că orezul se va umfla. Adăugaţi o lingură de apă şi o linguriţă de zahăr şi închideţi căpăcelele.
Se toarnă sucul de roşii în tavă şi cealaltă jumătate de ceaşcă de ulei. Presăraţi cu sare şi piper şi lăsaţi la copt aproximativ o oră.

Dacă doriţi, puteţi adăuga cartofi feliaţi pe lungime în tavă, între fiecare ardei şi roşie.

Ingrediente:

 • 1½ kg vinete medii, rotunde
 • 1 ceapă mare, tocată mărunt
 • 1 ceaşcă de ulei
 • ½ kg carne tocată
 • sare, piper
 • ½ ceaşcă vin alb sec
 • pătrunjel tocat mărunt
 • sos alb gros (bechamel)
 • 2 linguri cu vârf de brânză rasă

Înlăturaţi tulpinile vinetelor şi spălaţi-le bine. Tăiaţi-le în jumătate pe lungime şi crestaţi-le interiorul. Acoperiţi-le cu ulei, aşezaţi-le într-o tavă de copt unsă şi lăsaţi-le să se coacă la cuptor până când devin destul de moi. Puneţi uleiul într-o tigaie şi puneţi pe foc. Adăugaţi ceapa şi lăsaţi-o să se înmoaie, apoi adăugaţi carnea tocată, sarea, piperul, vinul şi pătrunjelul tocat mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 30 minute.

Stropiţi vinetele cu acest amestec şi acoperiţi fiecare jumătate de vânătă cu câte o lingură plină de sos alb. La sfârşit, presăraţi cu brânză rasă şi lăsaţi la copt pentru 30 minute la temperatură moderată. Puteţi adăuga o ceaşcă de suc de roşii şi 4 linguri pline de ulei în tavă dacă doriţi un sos pentru felul de mâncare.

Vinetele pot fi prăjite în loc să le coaceţi, înainte de umplere. În acest caz, nu este nevoie să puneţi ulei în sosul de roşii. Dacă doriţi, puteţi adăuga cartofi feliaţi pe lungime în tavă, între fiecare ardei şi roşie.

Ingrediente:

 • 700g paste tubulare (macaroane lungi, penne)
 • 1 ceaşcă ulei de măsline
 • 1-2 căţei de usturoi, tocaţi fin
 • 1 1/4 ceaşcă ceapă tocată
 • 700g carne de vită tocată
 • 2 1/2 ceşti de roşii curăţate de coajă
 • 1 1/2 linguriţe de scorţişoară măcinată
 • 6 cuişoare întregi
 • sare de mare
 • 20 sau mai multe boabe de piper (pentru gust)
 • 1 1/4 ceşti brânză Kefalotiri rasă (sau pecorino)
 • 1/2 ceaşcă pesmet
 • sos bechamel cu brânză sau sos bechamel clasic (6-8 porţii)

Pregătire:

Prepararea sosului pentru carne. Se face sauté ceapa cu 2 linguri de ulei de măsline până devine translucidă într-o tigaie cu
fundul gros. Adăugaţi carnea şi continuaţi să amestecaţi până amestecul devine uşor brun. Adăugaţi roşiile, scorţişoara, cuişoarele, usturoiul, sarea şi piperul şi amestecaţi bine până se combină.

Reduceţi căldura şi fierbeţi până se absoarbe lichidul, pentru 30-35 minute. Este foarte important – amestecul de carne trebuie să fie cat mai uscat posibil, fără însă a se lipi de fundul tigăii. Puneţi amestecul de carne deoparte, fără a-l acoperi şi lăsaţi-l să se răcească.

Preîncălziţi cuptorul la 160 C. Ungeţi uşor cu grăsime o tavă pentru copt sau prăjit de aproximativ 30 X 36 X 8 cm înălţime.

Pregătiţi pastele

În timp ce carnea se fierbe, pregătiţi pastele. Gătiţi până aproape de fierbere, scurgeţi, stropiţi cu 2 linguri de ulei de măsline pentru a preveni lipirea. Faceţi sosul béchamel cu brânză sau 6 ceşti de sos béchamel normal. Imprăştiaţi pesmetul pe fundul unei tigăi de 30 X 38 X 8 cm pentru gătit. Folosiţi jumătatedin paste pentru primul strat şi presăraţi jumătate de ceaşcă de brînză rasă. Scoateţi cuişoarele din sos, adăugaţi sosul de carne, uniform, peste paste şi presăraţi jumătate de ceaşcă de brînză rasă. Adăugaţi deasupra pastele care au rămas. Cu grijă, turnaţi sosul bechamel deasupra şi folosiţi o spatulă pentru a acoperi în mod uniform.

Coaceţi la 160 C pentru 30 minute, apoi presăraţi deasupra sfertul de ceaşcă de brânză rasă care a rămas şi lăsaţi în continuare la copt pentru încă 15-30 minute, până ce sosul creşte şi devine brun-auriu. Înlăturaţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească înainte de a servi. (Pastitio se serveşte cald, nu fierbinte).
Felul de mâncare poate fi pregătit cu o zi în avans, până la sosul béchamel, se lasă la frigider peste noapte şi se găteşte a doua zi după ce adăugaţi sosul.