Monumentul Eroilor Eleni Morți în Primul Război Mondial

Monumentul se află în Cimitirul Central din Constanța. Urmând traseul: aleea principală, la a 3-a alee, la stânga, rândul 12 la dreapta, mormîntul 14 și următoarele coordonate: N44 10.550 – E28 37.677

Biserica Elena „Metamorfosis” din Constanța

După mărturiile vârstnicilor, încă din 1862 exista o Biserica din lemn, pe locul unde se află astăzi Școală Greacă (vis a vis de actuala Biserica). Biserica de lemn a fost construită prin Donația familiei Ikonomou care locuia în Tergesti. La construcția Bisericii de lemn a contribuit deosebit de mult Arhimandritul Fillipos Tzoulatis din Kefaloniaajutat și de Directorul Societății Engleze a Căilor Ferate, Baker. Prima liturghie s-a oficiat în ziua de Vinerea Mare a anului 1862.

Teatrul „Elpis” al Comunitații Elene din Constanța

Clădirea Teatrului „Elpis” a fost dată în folosință în dată de 20 decembrie 1898.Clădirea a fost construită după proiectul arhitectului francez L.Piver. Antreprenorul a fost de origine greacă I.Vlahopoulos. Era singura sală de festivități din Constanța, cea mai frumoasă, cu pardoseală din parchet, cu oglinzi mari, acoperind pereții laterali, cu balcoane în formă de Π.

Teatrul „Tranulis” din Constanța – astăzi „Fantasio”

Ideea creării unui teatru românesc Ia Constanța, ca instituție profesională de spectacol, aparține „Ligii culturale„. Președintelui filialei constănțene, I.N. Roman dorind acest lucru înca din 1915. Primăria donase acestei asociații terenul viran de pe b-dul Ferdinand colț cu str. Mihai Viteazul, pentru construirea unui local propriu.

Școală Greacă din Constanța

Începuturile Școlii Elene sunt în jurul anului 1867,dată de la care se găsesc menționate cheltuielile Comunității făcute pentru procurarea materialului școlar și pentru plata profesorului, Arhimandritul Tsulatis.

Palatul Șuțu – Constanța

Palatul Șuțu este construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de către arhitectul Grigore Cerchez în jurul anului 1898. Constuit pe o stâncă, în stil maur, recuzita orientală reprezentată de curbe și contracurbe cu trasee savante, cupola, turnul crenelat, coloanele cu arcade grațioase, picturăpolicromă, l-au determinat pe celebrul numismat Mihail Șuțu (Sutzu) s-ă se lege de Constanța.

Cetatea Elena „Istros”-„Histria”

Pe malul lacului Sinoe, „la o depărtare de 500 de stadii de gura sacră a Istrului” (după cum precizează Strabon), se află Cetatea Histria – prima colonie greacă de pe țărmul de vest al Mării Negre și cel mai vechi oraș de pe teritoriul României.

Cetatea Elena „Callatis”- Mangalia de astăzi

Mărturiile literare antice despre Callatis și teritoriul său, și mai ales la data fondării sunt relatate în Pseudo-Skymnos „Cetatea Callatis a apărut ca o colonie a heracleotilor la porunca unui oracol; aceștia au întemeiat-o cînd Amyntas se instapineaza peste Macedonia”.

Cetatea Elena „Tomis” – Constanța de astăzi

Apariția și stabilirea grecilor în zona peninsulară a orașului de astăzi Constanța, în sec.VI a.Chr. constituie un fenomen ce trebuie integrat procesului uriaș de emigrare, cunoscut sub numele de colonizarea greacă, în care o parte a lumii grecești pornește către alte lumi, în secolele VIII-VI a. Chr.