Sărbători Naționale

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort al neamului nostru pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de 4 veacuri și restabilirea libertății și demnității națiunii noastre. Această revoluție, de nouă ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice. Vă prezentăm în continuare o scurtă trecere în revista, în ordine cronologică, a acestui eveniment istoric remarcabil.

Primul an al Revoluției

Alexandru Ipsilante, împreună cu revoluționarii lui din Batalionul Sacru, trece Prutul și ajunge la Iași. Batalionul Sacru, care a depus jurământul la Focșani, a fost decimat de armatele otomane în bătălia de la Drăgășani. Comandantul Iorgachis Olimpiotul cu luptătorii lui care se refugiaseră la Mănăstirea Secu, au luptat cu dârzenie și, ca să nu cadă în mâinile dușmanului, au aruncat mănăstirea în aer. Astfel, se termină revolta în Moldova și Țara Românească. Dar revoluția nu se termină, ci izbucnește în Grecia și, concret, în Peloponez. Oficial, Revoluția din 1821 izbucnește la 25 martie la Mânăstirea Sfânta Lavra, avându-l în frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos. Între timp, revoluția se extinde în insulele Spetes, Idra, Psara, Kasos și Mikonos, precum și în Grecia Centrală. De acolo cuprinde Tesalia și Macedonia. Urmează cucerirea orașului Tripolis. Atunci s-au constituit primele senate, în Peloponez și în Grecia Centrală, și s-a redactat prima Constituție.

Marile Puteri nu aprobă Revoluția Elena, dar în Occident, grație oamenilor de cultură, apare mișcarea filolena.

Al doilea an la Revoluție

În martie-aprilie 1822 forțele otomane distrug insula Hios. În acest timp Kanaris incendiază nava amiral a otomanilor. Începe campania forțelor otomane împotriva Peloponezului, care se termină cu victoria grecilor iar Kolokotronis este numit comandant suprem. Revoluția, însă, nu aduce rezultatele așteptate. Între timp, în Macedonia Centrală, Mesolonghi este asediat pentru prima oară și problema elena devine internațională.

Al treilea an al Revoluției

Se dă lupta de la Karpenisi și Aitoliko. În aceeași perioada, în bătălia de la Karpenisi, este ucis Maskos Botsaris. Dar ambițiile și disputele între politicienii și militarii greci au rezultate dezastruoase. Politică engleză începe să îi susțînă pe greci și în Grecia încep să ajungă filoeleni, ca Lordul Byron, care însă moare la Mesolonghi datorită suferințelor.

Al patrulea an al Revoluției

Caracteristică celui de-al patrulea an al Revoluției Grecești este începutul războaielor civile. La Tripoli este declanșat de Kolokotronis iar Kranidi altul declanșat de Kundurioti. În cel de-al doilea război civil își pierde viață Odisseas Andrutos. Forțele otomane se aliază cu egiptenii, care ocupă Creta și Kasos, în timp ce otomanii distrug Psara. Bătălia năvală de la Gherondas împotriva flotei turco-egiptene iese învingătoare. Urmează primele propuneri ale rușilor și austriecilor, pentru o Grecie autonomă sau independentă.

Al cincilea an al Revoluției

Ibraim debarca în Peloponez și în trecerea lui distruge totul. La Maniaki se dă o bătălie unde este ucis Papaflessas. În acest an începe să se organizeze prima armată regulată grecească cu comandant pe filoelenul Favieros. La Methoni și la Kafiria se dau bătălii navale victorioase. Anglia și Rusia încep să manifeste interes pentru Revoluția elenă.

Al șaselea an al Revoluției

În cel de-al șaselea an al Revoluției începe cel de-al doilea asediu de la Mesolonghi și totodată blocada lui. Locuitorii lui sunt supuși unei cumplite înfometări, de aceea se hotărăște marea evadare, cînd se înregistrează mari pierderi de vieți omenești. În acest timp în Attica se dau bătălii violente și se semnalează victorii la Arahova și Distomo, sub conducerea lui Karaiskakis. Se alcătuiește un Guvern cu 11 membri. avându-l ca președinte pe Andreas Zaimis și din care face parte și idriotul Koundouriotis.

Al șaptelea an al Revoluției

Din perspectiva evenimentelor de război, avem asediul Akropolei. Karaiskakis, care se află în tabăra lui Keratsini din Pireu, dispune de 3000 de luptători. Karaiskakis, care își întărește forțele, este însă obligat să se conformeze hotărârii ofițerilor străini pentru o ofensivă la 23 aprilie. Evenimentele însă se precipită și, în timp ce Karaiskakis este ucis, atacul are loc la 25 aprilie cu rezultate dezastruoase pentru greci care pierd 1500 de luptători și mulți conducători. A urmat vestita bătălie năvală de la Navarino între flota anglo-franco-rusă și, pe de altă parte, cea egipteană. Distrugerea completă a flotei egiptene a însemnat ,în realitate, eliberarea Greciei. Ca politică, în acest an avem evenimente ca a 3-a Adunare Națională care se întrunește la Trizina, unde se votează o nouă Constituție și este numit că Guvernator al Greciei Kapodistrias.

Din punct de vedere diplomatic, în al șaptelea an avem Tratatul de la Londra. Situația este grea. Grecia Centrală este în întregime ocupată , în timp ce Ibraim pustiește Peloponezul. Marile Puteri, Anglia, Franța, Rusia, se întrunesc la Londra și semnează Convenția Iuliana (1827) care stipula condamnarea oricărei asupriri a Greciei. Grecii o acceptă cu entuziasm, în timp ce sultanul o respinge fără discuție.

Al optulea an al Revoluției.

Guvernatorul Greciei, Ioannis Kapodistrias, ajunge la 6 ianuarie 1828. cu un vas de război, la Nafplio unde i se face o primire entuziastă. De acolo, merge la Aighina capitala de atunci, unde la 26 ianuarie depune oficial jurământul ca Guvernator al Greciei, înainte ca această să se elibereze.

Al nouălea an al Revoluției

Se eliberează Nafpaktos, Agrinio și eroicul Mesolonghi. În Grecia Centrală de Răsărit, Dimitrios Ipsilante – fratele lui Alexandru Ipsilante, cel care a dat prima bătălie la Drăgășani – da ultima bătălie la Petra unde iese victorios. Cu această victorie Revoluția ia sfârșit!

La 10 martie 1829 se semnează protocolul de la Londra care consfințea Statul Elen, cu granița nordică pe linia Volos-Arta, sub suveranitatea sultanului, în timp ce al doilea protocol de la Londra, din ianuarie 1830, prevedea statul grecesc independent cu rege ereditar. După asasinarea lui Ioannis Kapodistrias, avem Tratatul de la Londra (1832). La 1 februarie 1832 se hotărăște ca rege al Greciei să fie bavarezul Otto. În sfârșit, în urmă Convenției de la Londra din 7 mai 1832, Turcia este obligată să recunoască că granițe ale Greciei linia Volos-Arta, cu insulele Ciclade, Eubeea și Skiros.

Astfel au luat sfârșit uriașele jertfe ale poporului elen din 1821. S-a născut un mic nucleu al statului grecesc independent.Jertfele generațiilor ulterioare au condus la apariția Greciei de azi,mândră și demnă membră a Uniunii Europene.

Octombrie 1940 – Aprilie 1941

După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia începe, prin provocări continue, să pregătească atacul ei împotriva Eladei. În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Athena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigur că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat.

Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază istorică “Deci acesta înseamnă război” (Cu alte cuvinte: Nu ne vom supune pretențiilor Italiei, deci vom lupta!).

Imediat ce s-a dat publicității decretul mobilizării, toți cei care erau apți de luptă din satele și orașele Eladei s-au îndreptat spre unitățile lor, iar reacția tuturor față de invazia italiană a fost exprimată printr-un „NU” răspicat. În dimineață zilei de 28 octombrie s-a anunțat mobilizarea generală și unitățile militare se îndreptau spre front.

Pe data de 14 noiembrie 1940 armata elenă, întărită cu noi unități de luptă, începe contraatacul pe toata lungimea frontului. Adversarul se opune cu perseverență, dar până la urmă pe 17 și 18 no-iembrie forțele armate ale Greciei rup linia de apărare a armatei italiene și ocupă culmile Ivan și Koritsa, primul oraș de la începutul războiului care iese de sub controlul forțelor armate ale Axei. În Atena și alte orașe ale Eladei lumea iese în stradă sărbătorind victoria MARELUI „NU”!

În aceeași perioada, marina militară și aviația militară ale Eladei, înregistrează și ele pe front succese importante. Submarinele grecești „Papanikolis”, „Katsonis”, „Proteus” și „Triton” scufundau vasele italiene care duceau intariri în Albania, iar cele 115 avioane ale armatei grecești, executând zboruri îndrăznețe în regiunea frontului, sprijineau cu rezultate bune forțele armatei elene de uscat, bombardand importante poziții militare în Avlona, Dirahio și Tirana. Locuitorii regiunilor montane beligerante, că cele din Pindos, ajutau cu orice mijloc unitățile grecești care se aflau în lupta. Femeile Pindului, de exemplu, au contribuit eroic transportând muniții și alte materiale soldaților greci.

Cu toate marile pierderi și suferințe provocate de iarnă grea din 1940-1941, moralul soldaților greci s-a menținut ridicat în toată perioada războiului eleno-italian. În martie 1941 Italia, care între timp își întărise forțele pe frontul albanez, încearcă o nouă ofensivă care, cu toate că a fost bine organizată, a fost respinsă de către forțele grecești și astfel, la sfârșitul aceleiași luni, italienii renunta la încercare. Așa a fost învinsă definitiv Italia și lumea întreagă a fost uimită de „minunea elena”.

Însă poporul și armata elena trebuiau să facă față unui alt adversar mai puternic – Germaniei lui Hitler care, înainte de a ataca Uniunea Sovietică, a considerat că este nevoie să cucerească Balcani. Și astfel, în zorii zilei de 6 aprilie 1941 ambasadorul german în Grecia prezintă primului ministru grec, Alexandros Korizis (loannis Metaxas murise la sfârșitul lui ianuarie 1941), o comunicare diplomatică cu reproșuri stereotipe ale celui de-al treilea Reich și care, în esență, era o declarație de război împotriva Greciei.

Răspunsul primului ministru al Greciei a fost direct: Grecia va infrunta ofensivă germană pe pământul propriu. Dar germanii, înainte de a primi acest răspuns, porniseră deja ofensivă împotriva Greciei și Iugoslaviei. Atunci la Rupel, la fortificațiile graniței dintre Grecia și Bulgaria, s-a scris una din cele mai strălucite pagini ale istoriei militare grecești. Pe data de 20 aprilie, după înfrângerea rezistenței iugoslave, nemții trec granițele Eladei și ocupă Salonicul. Cotropitorul își continuă ofensivele violente, iar pe 24 aprilie a acelui an, forțele aliate Greciei sunt obligate să se retragă în Peloponez și de acolo în Creta. Pe 27 aprilie armata germană intră în Athena, unde urma să rămână până la sfârșitul celui de Al doilea Război Mondial.

Ocupația nazistă a produs multe suferințe Greciei și poporului său. Au murit mulți greci atât din rândul luptătorilor cât și din rândurile populației civile, din cauza foametei, a execuțiilor și a chinurilor fizice. Faptul că poporul elen a înfruntat cu mult curaj și eroism acei ani, nu va fi uitat oricâte generații vor urma!

Aruncați o privire pe lungă lista a țărilor supuse Axei și veți constata că vitejia grecilor luminează ca un soare o lume Întunecată! (comentator englez)

Imnul Național

În mai 1823, în vremea luptelor cu turcii pentru eliberarea Greciei, tânărul Dionysos Solomos scrie în insula Zakyntos poemul „Imn Libertățîi”, compus din 158 de strofe. Pentru Solomos, este prima lucrare în limba greacă, după numeroase altele în italiană. Cu toate acestea, ea îi va asigura statutul de „Dante al Greciei „, un loc binemeritat în mediul literar elen și o notorietate deosebită la nivel european. Această rapidă recunoaștere este datorată în bună parte contextului revoluționar al momentului, de unde poetul își extrage de altminteri filonul lucrărilor sale. Solomos face apel la sentimentele filoelene ale Europei, prin intermediul unor traduceri simultane în franceză, engleză și italiană.

“Imnul Libertățîi” se adresează în primul rînd revoluționarilor greci, al căror moral dorește să-l susțină, iar în al doilea rînd filoelenilor europeni, pentru a demonstra justețea și caracterul sacru al luptei grecilor (libertate și religie). Primele strofe ale Imnului au fost transpuse pe muzică de către Nikolaos Mantzaros, în 1828 la Kerkira. Matzaros a ținut să-și perfecționeze lucrarea, la care a lucrat vreme de decenii, ediția definitivă a Imnului fiind publicată abia în 1873, la Londra, un an după moartea compozitorului. Printr-o nefericită ironie a sorții, mare parte a arhivei muzicale cît și a corespondenței lui Mantzaros a fost vândută de majordomul sau unui magazin oarecare, servind drept hîrtie de ambalaj a mărfurilor, doar o parte putînd fi salvată, prin eforturile istoricului Frederikos Albanas.

Nikolaos Mantzaros s-a născut la 26 octombrie 1795, la Kerkira (Corfu). tatăl sau, doctor în Drept, studiase în Franța și se bucura de o bună reputație ca jurist și orator. Nikolaos a urmat de tânăr lecții de vioară și de pian, în fața realului său talent fiindu-i ales drept profesor italianul Maretti. În 1810, Nikolaos Mantzaros face cunoștință la Kerkira și ulterior lucrează trei ani cu muzicianul italian Vatvati.

La 1824 pleacă în Italia pentru a-și desăvîrși studiile superioare, înscriindu-se la Conservatorul din Neapole (al cărui director este Nicola Zigarelli, fost profesor al lui Rossini, Bellini, Mercantante și mulți alți valoroși artiști). În față talentului uriaș al lui Mantzaros, Zigarelli îi propune să rămînă la conducerea conservatorului, dar el refuză, întorcîndu-se la Kerkira, în 1826. Dorința sa arzătoare de a fonda o școală de muzică a națiunii elene l-a condus peste doi ani și la refuzul de a prelua conducerea Conservatorului din Milano. Mantzaros rămîne la Kerkira, unde alături de alți com-pozitori și muzicieni fondează Societatea Filarmonică. Faima sa nu putea lăsa indiferent cercul de scriitori și poeți care se formase la Kerkira. Îndeosebi lui Dionysos Solomos i-a făcut plăcere să se afle în preajma muzicianului, de la care a luat, de altfel și lecțîi de pian. Prietenia lor a debutat în 1820 și avea să dureze 30 de ani.

La sfîrșitul lui 1828, Martzantos pune pe muzică primele strofe ale ” Imnului Libertății”, lucrare a cărei primă formă o va isprăvi peste doi ani. Ea a avut forma unei corale masculine, pe patru voci și pian. Lucrarea este compusă din 25 de părți, ultima fiind o fugă. Mantzaros a reușit să realizeze o lucrare matură, motiv pentru care va purcede, în 1841, la o a doua punere pe muzică a Imnului, pe care peste trei ani o prezintă lui Solomos. Este momentul în care filozoful Vrailas le propune să prezinte Imnului regelui Greciei renascute, Othon. Monarhul trimite lucrarea la Munc-hen, unde va primi acceptul valoric al compozitorilor germani („O operă admirabilă”). În semn de apreciere, Othon îi conferă compozitorului ordinul Redemptor, dînd totodată dispoziție ca lucrarea să fie pe viitor executată atît la serile dansante, cît și cu ocazia ceremoniile oficiale de la Palat.

În 1865, după reunificarea insulelor Eftanissos cu patria-mama, regele George I dispune că Imnul lui Mantzaros să fie executat de Filarmonica din Kerkira, lucrarea lăsând o deosebită impresie publicului. De acum, ea va fi considerată drept cântec național, situație întărită prin decretul 3281 din 4 august 1865. În acest timp, Mantzaros nu și-a considerat încheiate retușurile aduse Imnului, a cărei formă finală va vedea lumina tiparului abia în 1873, la un an după moartea compozitorului. Imnul național elen a fost acceptat de către poporul elen, fiind considerat astăzi drept unul dintre cele mai frumoase din lume.

Murim noi, dar opera noastră pentru patrie rămâne
(Dionisios Solomos)

IMNUL NAȚIONAL AL REPUBLICII ELENE
(fragment)

Te cunosc după tăişul
spadei tale în avânt,
te cunosc după privirea
măsurând acest pământ.

Scoasă dintre oseminte
din al Grecilor mormânt,
şi vitează ca-nainte,
Libertate, salut sfânt.

Acolo tu locuiai
amărâtă și sfioasă,
şi o voce aşteptai,
vino, iar, şi fii voioasă.

Greu veni şi ziua sfântă,
toate fiind într-o tăcere,
în robie grea şi cruntă,
suportând marea durere.

Sărbători Religioase

Din multiplele tradiții creștinești ale poporului elen, o mare semnificație o are sărbătoarea tăierii pitei Sfântului Vasile cel Mare – numită Vasilopita – de către fiecare familie în prima zi a anului nou.

Cu acest prilej, în prima zi a anului,se face o pită (plăcintă) în care se introduce un bănuț. În jurul ei se adună toți membrii familiei, într-o atmosferă de bucurie și se taie pita, în mai multe felii, de către capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casă și în continuare cîte o felie pentru fiecare membru al familiei de la cel mai vârstnic la cel mai tînăr. Cel care fi norocosul și va găsi în felia sa bănuțul, va fi norocosul anului.

Obiceiul provine din Saturnaliile (Kronia) Române, serbare agricolă, în timpul căreia erau oferite zeilor primele roade ale pămîntului și concomitent, se alegea prin tragere la sorți „Regele Saturnaliilor”, care era considerat personajul norocos al zilei și i se acordau onoruri. Obiceiuri asemănătoare întîlnim și la serbările agricole antice grecești:Thalisia (dedicate zeiței agriculturii și a cerealelor: Demeter – Ceres) și Tharghilia (dedicate zilei de naștere a lui Apolo- zeul soarelui, luminii, muzicii, poeziei și artelelor și lui Artemis – Diana, zeiță vânătorii, care se țineau în lunile mai și iunie. Ulterior, tradiția populară a asociat obiceiul cu Vasilios (Sfântul) cel Mare (330-379 d Hr).

Una din variantele pentru serbarea Vasilopitei

Se spune că atunci cînd Sfântul Vasile era arhiepiscop în Cezareea Capadochie, că să salveze orașul de jefuirea lui de către prefectul de Capadochia, a cerut locuitorilor să-i dea tot aurul pe care îl aveau, ceea ce au și făcut spre al oferi prefectului. Dar se pare că prefectului i s-a făcut rușine de arhiepiscop și a plecat fără să ia nimic. Atunci, arhiepiscopul, care nu mai știa ale cui sunt monezile de aur, a poruncit să se facă plăcinte în care să se introducă monezile și apoi să fie împărțite locuitorilor și astfel fiecare a luat ceea ce a găsit în plăcintele care li s-au oferit. De atunci obiceiul tăierii Vasilopitei s-a consacrat. Tot de atunci se păstrează credință potrivit căreia cel care va nimeri moneda va fi norocosul anului.

Rețeta pentru prepararea Vasilopitei

Ingredientele necesare în următoarele proporții:

  • 1300 grame făină
  • 8 ouă
  • 650 ml de lapte
  • 240 grame de unt
  • 240 grame de zahăr
  • 32-38 grame de drojdie
  • praf de vanilie, oaje de lămâie rasă

Aluatul, după ce a fost întins într-o tavă, se unge cu unt topit, se pune „la crescut” într-un loc cald și după ce a crescut se unge cu un ou bătut amestecat cu o lingură de zahăr pudra, se aruncă peste el cîteva bucăți de zahăr mai mari de zahăr tos, migdale și se coace la cuptor, inițial la foc mic, apoi la unul mai mare.

Primăvara, în Grecia este perioada din an în care se sărbătorește o întreagă gamă de sărbători. Totul începe cu Sărbătoarea de „Lăsata secului” sau ceea ce se numește Carnaval. Perioada postului începe cu „Lunea ce curăță” și se încheie cu Sâmbăta mare. Durează 7 săptămâni, incluzând și Săptămâna Sfânta pentru Biserica Greco-Ortodoxă, diferită față de biserica Romano-Catolică, în care postul durează 6 săptămâni.

Lunea cea curată marchează începerea celor 48 zile de Post și săptămâna sfânta „Megali Evdomada”. Toate acestea culminează cu sarbstoarea Paștelui, „Lambri sau Pasha”, care a fost stabilită de calendarul Iulian și este cea mai mare sărbătoare pentru poporul grec ortodox.

Sâmbăta morților – Psihosavato

Sâmbăta dinaintea începerii postului se numește „Psihosavato” sau „Ziua tuturor sufletelor”. Se fac slujbe de pomenire a morților în biserică. Familiile dau preoților liste cu numele celor decedați care vor fi citiți în timpul slujbei. Tot atunci se împarte și Colivă celor prezenți.
În aceeași seară oamenii se îmbracă în costume de carnaval și merg din casă în casă, ceea ce marchează seara Carnavalului.

Carnavalul – Apokries

Inaine de începerea postului are loc carnavalul. Pe toată durata acestuia până în săptămâna mare, nunțile, petrecerile, festivalurile sunt interzise. Datorită faptului că sunt mai multe zile și cum este cunoscut faptul că poporul grec este un popor vesel, ei folosesc cele trei săptămâni înaintea începerii postului pentru a sărbători, pentru „a-și curăța spiritul”. Au loc trei mari festivități în zilele de duminică. Prima se numește „Protofoni” – Prima voce. Numele vine de la unul din înțelepții greci care spunea sau striga că se apropie Postul.

Sigura zi de sărbătoare în acea săptămâna este vineri deoarece precede „Psihosavato” și sunt pregătite vasele de începerea postului. A doua sărbătoare este „Kreatini” sau „Plină de carne” deoarece în timpul acestei săptămâni se permite să se mănânce carne Miercuri și Vineri.

Cea de-a treia sărbătoare se numește „Tirini” sau „Plină de brânză”. După cum este sugerat de nume, se consumă brânză toată săptămâna în toate orașele și de asemenea multe paste. În duminica acestei săptămâni, ultima înainte de Lunea cea curată, nu se consumă carne, dar se pot bucura de produsele de brânză și lactate.

În timpul postului, oamenii se vizitează reciproc, joacă jocuri, cânta cântece și spun glume. Mândria și prejudecata sunt lăsate de o parte și bună dispoziție primează. Totul este decorat și nu este neobișnuit să mergi pe stradă și să te trezeșți cu fața acoperită de confetti. Este perioada de cerebrari și bucurii.

Adulții alături de copii se îmbracă în costume de toate felurile. Poți găsi femei în vârstă cu văl pe față sau mânjite cu funingine de la sobe pentru a-i speria pe cei mici. Noaptea, ei merg pe străzi cântând, jucând și spunând glume. Barurile, cluburile și restaurantele sunt pline în perioada aceasta de oameni costumați și adesea nu-ți poți da seama cu cine vorbești. Ultima noapte a carnavalului este cea mai importantă, cea mai celebrată și se aprind focuri de artificii pe străzi.

În unele orașe mai păstrează tradiția ca bărbatul casei procură un ou fiert pe care-l leagă cu o sfoară și-l balansează ritmic deasupra gurilor deschise ale membrilor familiei. Semnificația gestului este următorul :”Cu un ou închidem gurile și cu un ou le deschidem din nou” – adică venirea Paștelui și ouăle de Paște.

De asemenea se spune că în ultima zi a carnavalului, tinerii membri ai familiei îngenunchează în fața celor în vârstă cerându-le iertare pentru toate păcatele pe care le-au putut comite. Își lasă sufletele „curate” pentru a putea sărbători în ziua următoare, adică „Lunea cea curată” – Katari Deftera.

Toate zonele Greciei țin parade care abundă de extravaganță. Probabil că cel mai faimos este Carnavalul din Patra. Unii spun că ritualurile carnavalului au rădăcini păgâne. Acest lucru nu poate fi precizat, dar oricum ar fi acest lucru carnavalul în Grecia este o perioadă minunată atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.

Brățara din luna martie

Pe 1 martie se obișnuiește ca mamele să împletească brățări pentru copii lor. Aceste brățări se numesc „martis”. Sunt confecționate din șnur alb și roșu și se leagă la încheietura mâinii copiilor. Superstiția spune că ei ar trebui să poarte aceste brățări pentru ca soarele de primăvară să nu le ardă obrajii. Brățară este roșu cu alb, simbol al obrajilor roșii pe un ten alb. Brățările sunt purtate până la masă de la miezul nopții în Noaptea Sărbătorilor de Paște. Când sunt aprinse artificiile tradiționale, brățările se scot și se aruncă în foc.

Sărbătoarea Buna vestire – O Evaghelismos
25 Martie – Ziua Națională a Greciei

25 martie marchează cerebrarea Sărbătorii de Buna Vestire a Fecioarei Maria sau „O Evaghelismos”. În această zi se ține slujba la biserica pentru Fecioara Maria și Arhanghelul Gabriel. Această sărbătoare coincide cu Ziua Independenței a Greciei . După liturghie, se ține un tedeum în cinstea eroilor Revoluției. Deși această zi pică în perioada postului, biserica permite dezlegarea la peste și fructe de mare pentru a celebra Ziua Națională.

1 Mai

1 mai este văzută ca o sărbătoare a primăverii și fertilității și este considerată ca „Zi liberă ” pentru greci. Familiile merg la picnicuri la țară unde copiii se pot juca și pot culege flori – primele flori de primăvară. Florile sunt cu grijă împletite în coronițe cu care sunt decorate ușile de exterior. Locuitorii din insule, în special șoferii de taxi pun aceste coronițe la mașini. Ghirlandele sunt păstrate până la Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 29 August când sunt arse în timpul festivităților.

În 325 după Hristos, primul Sinod Ecumenic a stabilit să se sărbătorească Paștele Creștin, „Învierea Domnului”, în prima duminică după luna plină a echinocțiului de primăvară. Obiceiurile de Paști sunt ecoul tradițiilor vechi grecești pe care religia creștină le-a acceptat și pe parcursul timpului și le-a însușit. Acestea alcătuiesc o verigă vie de legătură între trecut și prezent. Acestea ne vor ajuta să nu ne pierdem identitatea în viitor. Înainte de 1930 nu se spunea Paști, ci „Strălucită” și evenimentele se stabileau înainte și după aceasta. În duminica de Lăsata Secului nurorile duc portocale la soacre și-și cer iertare. La fel fac și pentru nașele lor.

În Insulele grecești se confecționează o păpușă Kira-Saracosti, cu șapte picioare atîtea cîte săptămîni sînt pînă la Paște, fără gură ca să nu mănînce (datorită postului) și să nu-i vorbească pe ceilalți, fără nas ca să nu miroasă mâncărurile, cu urechi ca să audă și cu mâinile împreunate pentru a se ruga. În fiecare vineri cînd merg la biserica, rup un picior al păpușîi, iar ultimul în Vinerea Mare.

În ajunul Sâmbetei lui Lazăr, copiii merg de dimineață, din casă în casă, chiar și în satele vecine, purtînd efigia simbolică a lui Lazăr făcută din trestie (papură) și alte materiale, împodobită cu panglici multicolore, flori de primăvară și coșulețe cu flori de primăvară. Ei fredonează cântecele lui Lazăr, iar în partea a 2-a preaslavirea familiei: ei sunt răsplătiți cu ouă pentru a le vopsi roșii de Paște, nuci, mere, smochine și alte bunătăți. În multe locuri gospodinele fac omuleți din aluat, numiți Lazaruti, pe care ii oferă calzi, dimineață, copiilor veniți la colindat. În Tessalia, cu colindele „Lazarului” merg de obicei fete numite „Lazarine”.

În ziua următoare Duminicii Floriilor, toți – mici și mari merg la biserică să se pregătească sufletește pentru încercarea din Săptămînă Mare (Săptămînă Patimilor), care este o prelungire și o trăire intensă a Postului (perioada Postului Mare). Credincioșii duc în Duminică Floriilor la biserica ramuri de dafin, iar în Tracia, rodii, care sînt luate de către fetele tinere și cele proaspăt măritate pentru a face mulți copii. Seara merg toți la biserica, ca să fie iertați, iar preotul, la rîndul său își cere iertare.

În Miercurea Mare, cu toții se merge la Maslul Bisericii. Iau făină pe care o păstrează tot anul ca să alunge răul. În Joia Mare, lumea vopsește ouăle roșii, de dimineață înainte de răsăritul soarelui. Primul ou vopsit care va fi scos din oală este păstrat la icoane tot anul. Apa roșie se aruncă într-o groapă în pămînt și se acoperă cu pămînt.

Copiii merg la biserică să se împărtășească; totodată, cînd răsare soarele se scoate din casă o batistă roșie, care se atîrnă la intrarea în casă pentru a împărtăși suferința crucificării lui Iisus ce va avea loc seara. Seară, cînd se trag clopotele, se duc cununi de flori pentru cruce sau cadouri (batiste, șervete, cămăși). Acestea mai târziu sunt vândute de către biserica, așa cum s-a procedat și cu hainele lui Iisus. Toată noaptea bisericile sunt deschise, iar credincioșii țin să rămînă alături de Mântuitorul lor cel crucificat în acea zi.În Vinerea Mare se merge la Epitaf – o masă împodobită cu flori. Copii trec pe dedesubt în formă de cruce, iar cei mari se închină. Toată ziua clopotele bat.

Oamenii nu fac nici o muncă (curățenie sau mâncare) și mănîncă fără ulei. Seară se face înconjurul Epitafului. Credincioșii aleg pe cei care vor căra epitaful. Acesta este urmat de preoți, cântăreți și toți credincioșii cu lumînări aprinse.

Procesiunea Epitafului parcurge toate străzile și se întoarce la biserica. La fiecare răscruce preotul face urări, iar pe tot parcursul, cântăreții și credincioșii aduc osanale. Toate casele care se află pe drumul procesiunii au aprinse la balcoane lumînări și cădelnițe cu tămâie. La întoarcerea în biserica toți credincioșii trec pe sub Epitaf susținut de cei aleși, la intrarea în biserica. Cea mai profundă importanță a Procesiunii Epitafului este purificarea morală a întregului teritoriu, a caselor și a paminturilor comunității. Vinerea Mare este dedicată celor plecați dintre noi.Toți merg la cimitire și aduc celor morți ouă ,flori și aprind candelele. Este ziua postului celui mai sever când unii își umezesc buzele numai cu oțet.În Sâmbătă Mare gospodinele pregătesc cozonaci. Seară pregătesc maghirita.

Nașterea Domnului – Crăciunul, alături de Învierea Mântuitorului – Paștele reprezintă cele mai importante sărbători ale creștinilor eleni.

În această luna august, în ziua a cincisprezecea, se cinstiteste Adormirea Preamaritei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria.

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maică Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: “Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maică Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viață cea nemuritoare”. Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare, și cu dorul ce avea ca să se mute la Fiul sau, s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo de se ruga. Și s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte, și au dat cinstea și închinăciunea ce se cădea către Stăpână, ca și cum ar fi fost niște slugi însuflețite.

După rugăciune s-a întors acasă, și îndată s-a cutremurat casa cu totul, iar ea, aprinzând multe lumânări și mulțumind lui Dumnezeu și chemând rudeniile și vecinii, și-a grijit toată casa, și-a gătit patul și toate cele ce se cădea de îngroparea ei. Și a spus cele ce i-a zis Îngerul, despre a sa mutare la cer. Iar spre încredințarea celor zise, a arătat și darul ce i se dăduse: o stalpare de finic. Iar femeile chemate, dacă au auzit acestea, au plâns cu tânguire și cu lacrimi și au suspinat cu jale. Deci potolindu-se ele din tanguire, s-au rugat să nu rămână sărace de dânsa.

Iar Preacurata le-a adeverit, că mutându-se la Ceruri, nu numai pe dânsele, ci și pe toată lumea o va cerceta și o va umbri. Și așa alina întristarea cea mare cu cuvinte iertătoare. Apoi a arătat despre cele două veșminte ale sale ca să le ia două văduve sărace, fiecare din ele câte unul, care-i erau ei prietene și cunoscute și de la dânsa le era hrană.

Și vorbind ea acestea și învățând, s-a făcut fără de veste sunet de grabnic tunet, și arătare de mulți nori, care aduceau de la marginile lumii, pe toți ucenicii lui Hristos la casa Maicii lui Dumnezeu. Între care erau și de Dumnezeu înțelepții ierarhi: Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei. Aceștia, dacă au aflat pricina venirii lor, așa adunați fiind, au zis aceste cuvine către dânsa: „Noi, o, Stăpână, știindu-te în lume, ca și cu singur Stăpânul nostru și Dascălul ne mângâiam; dar acum cum vom putea să suferim greul acesta?

Însă de vreme ce cu voia Fiului și Dumnezeului tău te muți spre cele ce sunt mai presus de lume, pentru aceasta plângem, precum vezi și lăcrimăm, cu toate că într-alt chip ne bucurăm despre cele ce sunt asupra ta rânduite”. Acestea au zis și vărsau lacrimi, iar ea a zis către dânșii: „Prietenii mei și ucenicii Fiului și Dumnezeului meu, nu faceți bucuria mea plângere, ci-mi îngrijiți trupul, precum eu îl voi închipui pe pat”.

Când s-au săvârșit cuvintele acestea, iată a sosit și minunatul Pavel, vasul cel ales, care căzând la picioarele Maicii lui Dumnezeu, s-a închinat și deschizându-și gura a lăudat-o cu multe cuvinte, zicând: „Bucură-te Maică Vieții, împlinirea și încheierea propovăduirii mele; că măcar ca pe Hristos Fiul tău trupește pe pământ nu L-am văzut, însă pe ține văzându-te, mi se părea că pe Dansul Îl văd”. După aceasta, luând Fecioara iertaciu ne cu toți, s-a culcat pe pat și și-a închipuit preacuratul său trup precum a vrut; și a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pașnica ei petrecere, și i-a umplut și pe dânșii de binecuvântarea ei.

Și așa în mâinile Fiului și Dumnezeului sau și-a dat sufletul. Și îndată ochii orbilor s-au luminat și auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat și tot felul de patimă și de boală lesne se tămăduia. După aceea a început Petru cântărea cea de ieșire și ceilalți Apostoli; unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu faclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Atunci s-au auzit și îngerii cântând și văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească. Pentru aceste lucruri, mai-marii iudeilor, invitând pe unii din popor, i-au plecat să se ispitească a surpa jos patul în care zăcea trupul cel de viață începător, și a-l lepăda pe dânsul.

Dar dreptatea lui Dumnezeu ajungând pe îndrăzneții și obraznicii aceia; le-a făcut pedeapsă tuturor prin orbirea ochilor. Iar pe unul dintr-înșii, care mai nebunește se pornise de apucase acel sfânt pat, l-a lipsit și de amandoua mâinile, care au rămas spânzurate de pat, tăiate de dreapta judecată a lui Dumnezeu. Iar acela, crezând din tot sufletul, a aflat tămăduire, și s-a făcut sănătos ca și mai-nainte. În același chip și cei ce orbiseră, crezând și punând asupra lor o parte din poala patului, au dobândit vindecare.

Iar Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, au așezat acel de viață începător trup în mormânt, și au stat trei zile lângă dânsul, auzind neîncetat glasuri îngerești. Și de vreme ce, după dumnezeiasca rânduiala, a lipsit unul din Apostoli, adică Toma, care nu s-a aflat la prea mărita îngropare, ci sosind cu trei zile mai pe urmă, era mâhnit foarte și întristat, că nu se invrednicise să vadă și el ca și ceilalți Apostoli trupul; și au deschis cu socoteală mormântul pentru dansulca să se închine și el acelui preasfânt și preacurat locaș, adică trupului Născătoarei de Dumnezeu.

Și dacă a văzut s-a minunat că a aflat mormântul fără de sfântul trup, și era numai giulgiul, care rămăsese mângâiere Apostolilor și tuturor credincioșilor, și mărturie nemincinoasă a mutării Născătoarei de Dumnezeu. Ca și până astăzi mormântul cel cioplit în piatră, așa se vede deșert de trup și este cinstit ca închinăciune, întru mărirea și cins tea preabinecuvantatei măritei stapanei noastre, de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria. Tot în această zi, prăznuim pomenirea preamării și nespusei iubiri de oameni ce a arătat Dumnezeu către noi, întorcând cu rușine pe necredincioșii agareni prin mijlocirea Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria.

La începutul împărăției lui Leon Isaurul, numit și Conon, se ridică mulțime de saracini, cu o mie nouă sute de vase asupra marii cetăți a Constantinopolului, ca să o cucerească cu război. Și spunând im paratul că le va da dajdie, ei cereau să pună și păzitori de ai lor la cetate. Pentru această aflându-se lucrurile la nedumerire, și neștiind ce vor mai face, au căzut la Născătoarea de Dumnezeu, rugând-o să ajute cetății ei și să o sca pe de dușmani, fiind la primejdie. Și le-a ascultat rugăciunea Născătoarea de Dumnezeu, și a pedepsit pe cei fără de Dumnezeu, precum li se cădea. Întâi a surpat într-o groapă cu cal cu tot, de a murit, pe agareanul care, hulind, numi se numai Sofia, marea lui Dumnezeu Biserica, nu și sfânta, iar cetatea Cons tantia. După aceea cel ce se suise să strige obișnuită lor rugăciune a fost surpat de acolo, și căzând jos s-a prăpădit.

După aceea a iconomisit Născătoarea de Dumnezeu, că să se bată ei cu bulgării, și au pierit douăzeci de mii de saracini, risipindu-le și vasele, unele într-o parte, altele într-altă. Și a făcut și pe Soliman, mai-marele lor, de s-a smerit la Icoana Născătoarei, și a venit pedestru în cetate, dosadindu-se singur pe sine de semeția și obrăznicia lui cea mai dinainte. Astfel cu mâna tare a păzit cetatea sa Născătoarea de Dumnezeu. Cu ale ei sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Perioada sărbătorilor de iarnă în Grecia începe în ajunul Crăciunului și durează pînă la Bobotează. În aceste 12 zile (Cele 12), numeroase tradiții, nu o dată proprii diferitelor zone, sînt celebrate pe tot întinsul Greciei. Aceste tradiții sînt rezultate din contopirea sărbătorilor creștine clasice cu cele păgîne. Către sfârșitul epocii române, Biserica a înlocuit sărbătorile păgîne, precum Saturnaliile, Calendele etc.,transformându-le în sărbători creștine.

În timpuri străvechi, perioada Crăciunului nu reprezenta zile de bucurie și destindere, ci reprezenta victoria luminii asupra întunericului. Nu întîmplător 25 decembrie se află la puține zile de solstițiul de iarnă, cînd noaptea este mult mai lungă decît ziua. Era celebrată atunci nașterea zeului Mithra, Neinvinsul Soare, la 25 decembrie, sărbătoare ce avea să devină, la mijlocul secolului IV d.Hr., ziua de aniversare a Nașterii lui Iisus Hristos, Noua Lumina a lumii. Conform obiceiurilor, fiecare casă se împodobea cu macheta unui vas de lemn, mai mică sau mai mare, împodobită cu ghirlande luminoase sau cu lumînări. În antichitatea clasică, la Atena dar și în insulele Ionice, reprezentarea unui vas era plimbată prin oraș, pentru a vești tuturor sfîrșitul iernii. Apoi, în primele veacuri ale creștinismului, grupuri de tineri umblau din casă în casă, țînînd în brațe un vas în miniatură și cantind „Kalanta”, ce vesteau sosirea Sfîntului Vasile.

Bradul de Crăciun înlocuiește azi tradițională miniatură a corabiei antice, deși vechea credință se perpetuează în unele insule, ba chiar în vitrinele și casele orașelor se constată o revenire a ei. Pomul de Crăciun nu reprezintă o tradiție grecească, în anumite zone ale țării precum și în Asia Mică grecii, în seara de Crăciun, puneau pe masă o pâine în formă de cruce, în care infigeau o ramură de măslin și o înconjurau cu fructe uscate, portocale și smochine.

Intreagă familie se reunea în jurul acestei pâini rituale, o ridicau cu toții de trei ori de pe masă, cantind în acest timp Hristos a venit pe lume, iar masa asta era închinată Sfintei Fecioare. Astfel împodobită, pâinea era păstrată în fața Inconostasului pînă la Bobotează, când putea fi mâncată.

Bradul de Crăciun reprezintă, intrucitva suprinzător, o tradiție bavareză, ce a apărut în Grecia odată cu înscăunarea regelui Othon, mai exact cu venirea curții princiare a acestuia (1839). Foarte curînd, bradul împodobit cu cadouri și lumînărele a pătruns în saloanele aristocrației, dar a fost nevoie să vină epoca de dezvoltare economică, de prosperitate de după al doilea război mondial pentru a-l întîlni și în căminele oamenilor de rînd. Sărbătorile de sfârșit de an din Grecia sunt marcate de trei mari sărbători: Crăciunul, Anul nou și Boboteaza, cît și de două personaje legendare, Sfîntul Vasile și Kalikantzari.